Modulhus i Bromma får tummen upp – ett tag

Modulhus för nyanlända. På bilden i Fagersjö.
Modulhus för nyanlända. På bilden i Fagersjö.
Modulhusen i Beckomberga får åter grönt ljus.
Detta efter att länsstyrelsen, som tidigare stoppat planerna, nu avslagit de överklaganden som kom in.
Men ärendet har redan överklagats till nästa instans.

Tidigare i år stoppade länsstyrelsen planerna på att bygga nio modulhus i Beckomberga. Orsaken var att ett stort antal överklaganden hade kommit in, som bland annat pekade på brister i undersökningen av markförhållandena i området. Trots att reglerna normalt sett gör det möjligt att påbörja ett bygge under överklagandeprocessen, gick alltså länsstyrelsen in och tryckte på pausknappen.

Läs mer: Modulhus i Beckomberga stoppas

– Normalt när man får ett bygglov, kan man börja bygga direkt, även om det överklagas. Men nu har vi tagit ett inhibitionsbeslut, som innebär att bygglovet inte gäller tills dess att vi fattat slutgiltigt beslut, sade Sara Beckman, enhetschef på överklagandeenheten på länsstyrelsen, till Mitt i under hösten.

Sedan dess har ytterligare utredningar om markförhållandena gjorts, och i veckan beslutade alltså länsstyrelsen att avslå de överklaganden som kommit in. I bedömningen har länsstyrelsen bland annat tittat på omfattningen av nödvändiga markarbeten och efter det kommit fram till att det är ”både praktiskt och ekonomiskt försvarbart att bygga modulhusen och sedan avveckla dem inom fem år”.

Det betyder att den redan påbörjade byggprocessen nu kan fortsätta – ett tag.
Beslutet har nämligen redan överklagats till nästa instans, mark – och miljödomstolen, som nu ska ge sin syn på saken.

– Rent teoretiskt är det fritt fram att fortsätta arbetet på området nu. Men eftersom ärendet redan överklagats så är det inte omöjligt att det stoppas igen. Det blir en fråga för mark- och miljödomstolen att ta ställning till längre fram, säger Sara Beckman.