Modulhus i Örby läggs på is – tiden krymper för att hitta bostäder

Länsstyrelsen har beslutat att tillfälligt stoppa det planerade bygget av modulhus i Beckomberga.

Därmed avvaktar staden också med bygget av modulhusen i Örby.

Samtidigt krymper tiden för staden att få fram bostäder till nyanlända.

Det har gjorts flera överklaganden mot de planerade modulhusen för nyanlända i Beckomberga. Nu har bygget stoppats tillfälligt.

– Normalt när man får ett bygglov, kan man börja bygga direkt, även om det överklagas. Men nu har vi tagit ett inhibitionsbeslut, som innebär att bygglovet inte gäller tills dess att vi fattat slutgiltigt beslut, säger Sara Beckman, enhetschef på överklagandeenheten på länsstyrelsen.

Det här påverkar även planerna på modulhus i Örby.

– Vi försöker få lite mer klarhet i vad länsstyrelsens beslut betyder innan vi sätter spaden i marken. Allt är så hett kring den här historien och folk tycker att vi döljer saker så vi vill att allt ska vara riktigt och klart innan vi tar nästa steg, säger Fredrik Jurdell, vd för stiftelsen hotellhem (SHIS).

Även modulhusen i Örby är överklagade. Men även om man avvaktar med själva byggandet av modulhusen, fortsätter planeringsarbetet.

– Vi fortsätter med andra förberedelser. Det är möjligt att vi får krympa eller ändra på något, men jag tror nog att vi kan bygga modulhus där i någon form, säger Fredrik Jurdell.

Stockholms stad har nu mindre än fyra månader på sig att ordna bostäder till 2 800 personer som fått uppehållstillstånd under 2016.

– Det har aldrig varit lätt och det blir svårare för varje vecka som går, säger Fredrik Jurdell.

Staden planerade för 1 200 bostäder under 2016 och modulhus skulle utgöra 488 av dem.

– Vi tittar på alla möjliga alternativ som andrahandsuthyrningar, hotell och vandrarhem och om vi kan göra en ny drive gentemot privatpersoner, säger Fredrik Jurdell.

Omkring 500 personer har hittills fått en bostad och staden följer planen hittills, enligt Jurdell. Men tiden börjar bli knapp,

– I Malmö har man gett fastighetskontoret i uppdrag att köpa bostadsrätter och i Göteborg tar man från allmännyttan. Där är vi inte ännu i Stockholm, men 93 studentlägenheter som håller på att byggas i Älvsjö kommer att bli flyktingbostäder, säger Fredrik Jurdell och fortsätter:

– Det kommer att bli mycket tufft att klara det på den här sodan årsskiftet. Landar vi i hotell och vandrarhem har vi skapat sämre förutsättningar för att det ska bli bra.