Modulhus vid Sätra IP kan stå klart i vår

flyktingar
Nyanlända utan bostad ska flytta in i lägenheterna vid Sätra IP.
28 tillfälliga bostäder börjar troligen byggas vid Sätra IP vid årsskiftet. Det är ett så kallat modulhus, avsett för nyanlända med tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd.

Stockholmshem väntas klubba ett genomförandebeslut på torsdag. Det gör man trots att det tillfälliga bygglovet har överklagats till mark- och miljödomstolen, där ärendet ännu inte är avgjort.

– Vi väljer att ha is i magen och börjar förbereda bygget ändå. Beskedet från domstolen väntas nu i höst, och vi hinner ändå inte starta bygget rent fysiskt innan ett besked kommer, säger Patrik Andersson, handläggare vid Stockholmshem.

Modulhuset kostar 40 miljoner kronor att bygga. Det planeras i södra änden av Bredängs allé, på en parkering vid Sätra IP.  Det blir 28 lägenheter med 1–3 rum och kök, tvättstuga, parkerings- och cykelplatser. Dessutom blir det arbetsplatser åt Stiftelsen SHIS (stadens bostadssociala resurs) som ska driva verksamheten.

I vår ska bygget vara klart, om allt går enligt Stockholmshems planer.

– Tanken är att det ska vara genomgångsbostäder, innan personerna hittar andra bostäder. Det tillfälliga bygglovet gäller i fem år, sedan ska modulerna flyttas säger Patrik Andersson.

Strategin att föregå avgörandet i mark- och miljödomstolen har Stockholmshem haft redan tidigare.  I april fattade man beslut om att börja bygga 100 lägenheter i Örby (på parkeringen mitt emot Älvsjömässan), trots att överklagandet av det tillfälliga bygglovet inte avgjorts. I maj avslogs överklagan, så strategin slog väl ut.

Tidigare i veckan kom dessutom beskedet att modulhusen i Tanto på Södermalm kan börja byggas, sedan överklagandet mot dem fått avslag i mark- och miljödomstolen.

– Varje ärende har visserligen sina unika detaljer men det här gör förstås att vi stärks i tron att även överklagandet mot bygget i Sätra avslås, säger Patrik Andersson.

De som överklagat bygget vid Sätra IP har bland annat motiverat det med att parkeringen behövs vid idrottsevenemang och att det redan finns många människor från andra länder i området, enligt Patrik Andersson.

Från början var tanken att modulhuset vid Sätra IP skulle bli hem åt ensamkommande flyktingbarn. Men sedan flyktingpolitiken stramades 2016 åt kommer nästan inga sådana till Sverige längre. Då ändrades planerna. Nu ska i stället framför allt familjer bo i lägenheterna. De kommer inte att vara asylsökande, utan personer med tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd.