ANNONS

Snart kan modulhusen byggas i Slakthusområdet

Slakthusområdet
Modulhusen ska byggas i södra delen av Slakthusområdet
129 lägenheter för nyanlända kan börja byggas i Slakthusområdet i höst. Om allt går enligt Stockholmshems planer kan familjerna börja flytta in redan under första kvartalet 2018.
ANNONS

Stockholmshem väntas klubba ett genomförandebeslut på torsdag, för tre modulhus i Slakthusområdet och ett i Sätra. Det gör man trots att de tillfälliga byggloven har överklagats till mark- och miljödomstolen, där ärendena ännu inte har avgjorts.

– Vi väljer att ha is i magen och börjar förbereda bygget ändå. Beskedet från domstolen väntas nu i höst, och vi hinner ändå inte starta rent fysiskt innan ett besked kommer, säger Patrik Andersson, handläggare vid Stockholmshem.

I södra Slakthusområdet, vid gamla spåren nedanför Hallvägen, planeras tre stycken tre våningar höga modulhus, med 129 lägenheter med 1–3 rum och kök. Här ska framför allt familjer bo, alla med tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd. Det blir också tvättstuga, parkerings- och cykelställ och arbetsplatser åt Stiftelsen SHIS (stadens bostadssociala resurs) som ska driva verksamheten.

– Tanken är att det ska vara genomgångsbostäder, innan personerna hittar andra bostäder. Det tillfälliga bygglovet gäller i fem år, sedan ska modulerna flyttas säger Patrik Andersson.

Det är Föreningen Slakthusområdets företag (FSF ) som överklagat byggplanerna. Motiveringen är bland att att de många tunga transporterna i området utgör ett trafiksäkerhetsproblem och att det dessutom bullrar mycket. Detta gör att platsen är lämplig för bostäder, anser FSF.

Strategin att föregå avgörandet i mark- och miljödomstolen har Stockholmshem haft redan tidigare.  I april fattade man beslut om att börja bygga 100 lägenheter i Örby (på parkeringen mitt emot Älvsjömässan), trots att överklagandet av det tillfälliga bygglovet inte avgjorts. I maj avslogs överklagan, så strategin slog väl ut.

Tidigare i veckan kom dessutom beskedet att modulhusen i Tanto på Södermalm kan börja byggas, sedan överklagandet mot dem fått avslag i mark- och miljödomstolen.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.