ANNONS

Modulhusen i Grimsta – nu flyttar familjerna in

Nu flyttar familjer in i modulhusen i Grimsta.
Zeynab Rezayi öppnar för första gången dörren till sitt nya hem. T.v. maken Hassan.
– Det här får bli TV-hörnet. Och här ställer vi soffan. Och här…
För fem minuter sedan såg Zeynab Rezayi familjens nya lägenhet för första gången. Nu är hon redan ivrigt gång och planerar möbleringen.
Inflyttningen av nyanlända familjer har börjat i modulhusen i Grimsta.

ANNONS

När Mitt i västerort kommer på visit på torsdagsförmiddagen står Zeynab och maken Hassan Jamali i porten och väntar. Men inte på oss. De har har ett viktigare möte – med bovärden för att få nycklar och skriva kontrakt.

Hassan har sett lägenheten tidigare som hastigast, men för Zeynab är det första gången.

– Vad fint! säger hon när dörren öppnas till deras nya hem, en tvårumslägenhet på cirka 60 kvadratmeter.

Nu flyttar familjer in i modulhusen i Grimsta.

Hm, hur ska vi möblera? Foto: Anna Z Ek

Sedan följer en snabb husesyn, koll av den nya spisen, kylskåpet, klädkammare, kökslådorna (med barnlås och allt) och badrummet. Vita väggar, fräscht och funktionellt, men absolut ingen lyx.

För Zeynab, Hassan och de två barnen – Amir Ali, 7, och Maryam, 3 – är det ett stort lyft. Familjen kommer ursprungligen från Afghanistan, men bodde sedan länge i Iran. Till Sverige kom de för tre år sedan efter en mödosam färd genom Europa med den då bara månadsgamla Maryam med som ett litet knyte.

I Sverige har de flyttat från Örebro via boenden i Farsta och Västerhaninge för att sedan placeras i genomgångsbostäder på Råcksta sjukhem. Där har de under det senaste året bott i två små enrummare.

– Det var ett svårt liv oss. Det här är mycket bättre. Här kommer vi att trivas, säger hon.

ANNONS

Zeynab har fått jobb på en förskola i Hässelby och berättar att barnen där först skrattade åt hennes svenska.

– De sa till mig ”du är galen”. Men så berättade fröknarna att jag höll på att lära mig svenska. Då kom barnen och sa förlåt. Det var så fint, säger Zeynab och skrattar.

Hon berättar att hennes barn talar mycket bättre svenska än hon själv. Maryam går på förskola och Amir Ali har börjat på Grimstaskolan.

Anläggandet av modulhusen i Grimsta för nyanlända familjer föregicks av intensiva diskussioner, flera överklaganden och dessutom sabotage, bland annat i form av brandbomber mot byggplatsen. Men när bygget väl var igång gick det på knappt ett halvår.

Den 7 november invigdes husen och i måndags flyttade de första tre familjerna in. Under den första veckan får ungefär 20 familjer sina nycklar, och lika många familjer till kommer veckan därpå.

Nu flyttar familjer in i modulhusen i Grimsta.

Familjen Amiri flyttade också in i torsdags. Pappa Gaulan, mamma Sadaf och barnen Rana, 1, Wallua, 3 och Yusuf, 5. Foto: Anna Z Ek

Modulhusen har byggts med tillfälliga bygglov på fem år, med möjlighet till förlängning till högst 15 år. De boende har inte förstahandskontrakt, utan meningen är att de så snabbt som möjligt ska ordna eget mer varaktigt boende på den reguljära bostadsmarknaden.

– Om två kanske vi kan hitta en annan bra lägenhet. Kanske kan vi köpa en, säger Zeynab förhoppningsfullt.

Fakta

Bosättningslagen

Sedan bosättningslagen trädde i kraft för två år sedan är alla kommuner skyldiga att ordna bostad åt nyanlända som anvisas till kommunen. Under 2018 väntas 1 882 nyanlända till Stockholms stad, och motsvarande siffra för 2019 är 1 188.

Eftersom befintliga bostäder i Stockholm inte räcker till har man löst situationen med modulhus med tillfälliga bygglov. Förutom modulhusen i Grimsta planeras ett liknande boende i Hässelby strand.

Källa: Stockholms stad