ANNONS

Fler modulhusplaner på gång i Danderyd

Danderyds kommun, Danderyd,
Det finns planer på ytterligare ett modulhusprojekt, enligt Olle Reichenberg (M).
I går klubbades beslutet om 48 modulbostäder i närheten av Danderyds gymnasium. Nu avslöjar kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) för Mitt i att det finns planer på ytterligare ett modulprojekt.
– Vi hoppas kunna få fram ett förslag redan till nästa kommunstyrelsemöte, säger han.
ANNONS

Placeringen av 48 modulbostäder på parkeringen vid Danderyds gymnasium har varit omdiskuterad. I går beslutade kommunfullmäktige till slut att bostäderna skulle ligga i närheten av gymnasiet – dock inte på parkeringen.

– Vi valde en ny plats – men för att vara helt exakt så är området detsamma, däremot har vi inte låst oss till en specifik plats. Huvudinriktningen är att inte placera dem på parkeringsplatsen, utan närmare Ekeby gård. Det är ungefär femtio meter mellan de platserna, säger Olle Reichenberg (M).

Säkerhetsanalys har gjorts

En säkerhetsanalys av placeringen av modulbostäderna vid Danderyds gymnasium hade gjorts inför kommunfullmäktiges sammanträde i går. Men enligt Olle Reichenberg var det inte på grund av analysen som man valde en ny plats för bostäderna.

– Nej, där verkar vissa ha fått fel uppfattning. Det stämmer att vi har gått igenom olika risker med placeringen. Då handlar det om allt från att det försvinner parkeringsplatser till att någon kan vilja skada de som flyttar in. Men det är inte säkerhetsanalysen som gjort att vi ändrat oss om platsen, utan mer synpunkter och oro från skolan och föräldrar angående trafikmiljön.

Planer på fler modulhus

Danderyds kommun har tidigare fått anvisningar från Länsstyrelsen om att ta emot 185 nyanlända under 2017. Men i slutet av februari minskades siffran till 148 stycken.

– Tidigare hade vi beräknat att vi behöver 150 nya bostäder för att klara mottagandet, men nu blir det nog lite färre, säger Olle Reichenberg.

Han avslöjar även för Mitt i att det finns planer på fler modulhus.

– Vi räknar med att behöva ta fram ytterligare ett sånt här projekt i år. Vi hoppas kunna få fram ett förslag redan till nästa kommunstyrelsemöte, men jag kan i nuläget inte svara på var någonstans de skulle ligga. Målsättningen är att få ett beslut till nästa kommunfullmäktige, under förutsättning att allt löper planenligt, säger han.

Väktare på plats

De planerade modulhusen vid Danderyds gymnasium har väckt en del reaktioner bland invånarna. Under gårdagens kommunfullmäktige fanns väktare på plats som en säkerhetsåtgärd.

ANNONS

– Ett sånt här ärende väcker intresse, och vi måste ha en viss säkerhet så att vi kan genomföra sammanträdet. Väktarna var där för att se till att det var ordning och reda. Men det var ingen dramatik. Jag uppskattade det till ett 25-tal externa besökare. De lyssnade och applåderade vid något tillfälle, säger Olle Reichenberg.