Mofeta och Jerre protesterade mot brunkolen

Jens Siverstedt och Victor Marko från gruppen Mofeta och Jerre uppträdde utanför näringsdepartementet på torsdagen.
Jens Siverstedt och Victor Marko från gruppen Mofeta och Jerre uppträdde utanför näringsdepartementet på torsdagen.
Vad gjorde egentligen melodifestivalaktuella Essingebon Jens Siverstedt med sin duo Mofeta och Jerre i ett växthus utanför Näringsdepartementet i torsdags?

Svaret: de protesterade mot brunkol.

Se filmen där Victor Marko från duon rappar till Mikael Damberg på Vasasgatan.

Har du också undrat över det underliga lilla växthuset på Vasagatan som står placerat utanför Näringsdepartementets lokaler mitt emot Centralstationen.

Bakom byggnaden står organisationen Greenpeace som protesterar mot den planerade försäljningen av det statliga energibolaget Vattenfalls brunkol i Tyskland.

– Jag är här och supportar Greenpeace aktion mot Vattenfalls försäljning av brunkolen, säger Jens ”Jerre” Siverstedt från duon Mofeta och Jerre som snart ska hålla lunchkonsert i den lilla byggnaden.

Ni har skrivit en del politiska låtar om rasism men ingen om just växthuseffekten. Varför inte?

– Vi har ju en som heter väderleksrapport, men den handlar inte om det. Victor har också skrivit en ny låt om vatten som lite har det temat.

Du är också aktuell som låtskrivare i melodifestivalen på lördag. Berätta.

– Det är en låt som jag och några andra skrev för ungefär två år sedan och är från början en countrylåt. Det var inte tänkt att den skulle hamna i mellon, men det känns roligt och lite konstigt. Wiktoria som ska sjunga låten sjöng in den utan min vetskap men sedan ville skivbolaget att jag skulle producera också.

Blir det några politiska utspel för tv-tittarna på lördag?

– Inga kommentarer, säger Jens Siverstedt och skrattar.

Em Petersson från Greenpeace är kampanjledare för aktionen. Enligt henne har ännu ingen av de ansvariga tjänstemännen eller politikerna kommit ner och tittat på något av de uppträdanden som pågått sen mitten av januari och ska hålla på till slutet av februari.

– Vi står utanför eftersom näringsministern Mikael Damberg är där inne och han har ansvar för Vattenfall. Nu är man på väg till ett beslut att sälja av sin brunkolsanläggning i Tyskland. Vi vill att verksamheten behålls och avvecklas i stället.

Mikael Damberg hälsar via sin pressekreterare att han inte har någon kommentar till Greenpeace aktion på platsen.