Mögelsanering kan leda till att hyran fördubblas

Hyresgästerna Wilhelm Sandström Kaldo, Yvonne Ekvall, Simon Rohdin, Patrik Carlson och Nova Stålnacke är oroliga.
Hyresgästerna Wilhelm Sandström Kaldo, Yvonne Ekvall, Simon Rohdin, Patrik Carlson och Nova Stålnacke är oroliga.
AFA fastigheter menar att enda sättet att få bukt med flytspackelproblem är att riva eller totalrenovera huset i Sabbatsberg med 144 lägenheter och två förskolor.

Men hyresgästerna tror att företaget vill riva för att kunna bygga fler lägenheter och chockhöja hyran.

Fastigheten Sabbatsberg 22 vid Torsgränd byggdes med flytspackel innehållande kasein, vilket bildar ammoniak i reaktion med fukt.

31 lägenheter har testats och har problem med spår av mögel.

För att lösa flytspackelproblemet måste all ventilation bytas och AFA fastigheter anser sig bara ha två alternativ. Antingen att riva hela huset för att sedan kunna bygga upp ett nytt hus. Eller att blåsa ut rubb och stubb i en totalsanering.

– Vi vill att man bara sanerar de lägenheter där det behövs. Långt ifrån alla har problem, säger Patrik Carlson som bor i huset.

Båda AFA:s alternativ innebär flera år i evakueringslägenheter för de boende, för att sedan bli erbjudna att flytta tillbaka till nya lägenheter med högre hyra.

Hyresgästföreningen har tittat på marknadshyrorna i området och beräknar att de nya hyrorna skulle kunna landa på cirka 17 000–20 000 kronor, mot dagens 8 000–10 000 kronor.

– Många skulle inte ha råd att flytta tillbaka, säger Simon Rohdin.

Enligt AFA fastigheter fanns ett ärende hos miljöförvaltningen när de köpte huset i slutet på 90-talet. Men det har inte varit några problem sedan dess och de nuvarande problemen upptäcktes först i februari 2012.

Hyresgästföreningen är orolig för att fler fastighetsägare ska se möjligheten att kunna riva sitt hus och bygga fler och dyrare lägenheter, i stället för att ta hand om det.

– Man vill stödja sig på en skrivinig i lagen som säger att fastighetsägaren har rätt att riva ett dåligt hus, men det här är en helt annan situation. Man vill riva främst för att kunna bygga fler lägenheter och höja hyrorna, man ser en kortsiktig snabb lösning vilket jag är oerhört förvånad över, säger Greger Björkegren, region­ordförande i Hyresgästföreningen Stockholm.

Om det visar sig bli billigare att riva än att renovera, vad väljer ni då?

– Vi väljer det mest lönsamma. Vi ger ett förslag, men det är AFA försäkringar som fattar beslut, säger Lars Edberg förvaltningschef på AFA fastigheter.

En handläggare ska nu tillsättas på stadsbyggnadskontoret för att se över ärendet, vilket väntas ske under hösten.

Ett eventuell nytt förslag på detaljplan beräknas kunna tas 2014.