ANNONS

Roger Mogert avgår efter #metoo-anklagelser

Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S) avgår.
Detta efter anklagelser om att han utnyttjat sin maktposition för att komma i kontakt med kvinnor, skriver DN.
Roger Mogert själv ber om ursäkt i ett skriftligt uttalande.
ANNONS

Enligt Dagens Nyheter har partiet gjort en intern utredning efter vittnesmål om att Roger Mogert ska ha missbrukat sin roll som borgarråd för att få kontakt med kvinnor.

Finansborgarrådet Karin Wanngård säger i ett skriftligt uttlande att det har blivit omöjligt för Roger Mogert att sitta kvar som borgarråd efter vad som kommit fram.

– Jag kommer inte gå in på detaljer i det som har framkommit, de som har berättat äger sina egna berättelser. Jag kan konstatera att det som lagts fram gör att han inte kan fortsätta. Där är vi överens, skriver Karin Wanngård.

Missbrukat sin ställning

Till Dagens Nyheter säger Karin Wanngård att Roger Mogert missbrukat sin ställning.

 Hans rörelsemönster är att se till att vara på den plats som kvinnorna är. Gärna i sammanhang där man går ut och tar en öl eller blandar in alkohol. Sedan kan jag inte alla historier, men det är historier där alkohol naturligtvis gör att man känner sig i en utsatt position, säger Karin Wanngård till tidningen.

ANNONS

Ber om ursäkt

I en skriftlig kommentar säger Roger Mogert att han insett han betett sig på ett sätt som inte är acceptabelt.

– När vänner till mig har påpekat att mitt beteende inte har varit bra, har jag slagit det ifrån mig. När allting nu systematiskt lagts fram för mig om hur jag har agerat mot andra, så kan jag inte värja mig, eller skjuta det ifrån mig, skriver Roger Mogert och fortsätter.

–  Jag har betett mig på ett sätt som är oacceptabelt, jag har fått de här kvinnorna att känna sig utsatta. Jag är djupt ledsen för det och vill be de här personerna om ursäkt.

Roger Mogert skriver vidare att ”förändringen måste börja hos honom själv”.

– Jag kommer söka hjälp för att ta tag i problem jag borde tagit tag i för länge sedan.

Kritiserade sextrakasserier på Stadsteatern

I samband med uppgifter om sexuella trakasserier på Stadsteatern för knappt två veckor sedan uttalade sig Roger Mogert i egenskap av styrelseordförande. Då sade han i mejl till Lokaltidningen Mitt i:

”Det är oacceptabelt. En viktig del i detta har varit att från arbetsgivarens sida ge stöd till dem som har drabbats, och det har gjorts. Som institution ska vi aldrig acceptera att sådant här förekommer”.

Efterträdare redan utsedda

Jan Valeskog, som idag är ordförande i exploateringsnämnden och fastighetsnämnden, har utsetts till nytt stadsbyggnadsborgarråd.

Mirja Räihä, som idag både är idrotts- och arbetsmarknadsborgarråd, tar över posten som kulturborgarråd.

Mitt i söker Karin Wanngård för ytterligare kommentarer. Roger Mogert har meddelat att han inte kommer att ge fler kommentarer än det skriftliga uttalande som han gjort.

Fakta

Lång politisk karriär

Roger Mogert föddes 1969 i Hagsätra i södra Stockholm

Mogert har varit stads- och kulturborgarråd i Stockholm sedan valet 2014.

Han anslöt till SSU i slutet av 80-talet och har tidigare varit gatu- och fastighetsborgarråd (2002-2004) samt arbetsmarknads-och personalborgarråd (2004-2006).

Roger Mogert var tidigare gift med den socialdemokratiska politikern Veronica Palm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.