ANNONS

Mohammad har hittat hem på Lidingö

Mohammad Reza Hosseini har fått nytt hem på Lidingö hos Filippa Dietmann.
För Filippa Dietmann var det självklart att hjälpa Mohammad Reza Hosseini.
"En pojke som vi tycker så mycket om", säger Filippa Dietmann om Mohammad Reza Hosseini.
"En pojke som vi tycker så mycket om", säger Filippa Dietmann om Mohammad Reza Hosseini.
När Migrationsverket bedömde att Mohammad Reza Hosseini fyllt 18 fick han inte längre bo kvar på HVB-hemmet på Lidingö.
Efter att Mitt i berättat om honom har han fått ett nytt hem i Rudboda.
– Jag kände direkt att du är en fin kille, säger Filippa Dietmann som tillsammans med sin man öppnat upp sitt hem.
ANNONS

Tidigare i år berättade Mitt i Lidingö om Mohammad Reza Hosseini. För två år sedan flydde han ensam från Iran till Sverige, en flykt som hade kunnat kosta honom livet. I Sverige har han sökt asyl och går i skolan på Hersby gymnasium på Lidingö. Han vill inget hellre än att stanna i Sverige och utbilda sig, kanske till ingenjör.

Mohammad Reza Hosseini säger att han är 17 och fyller 18 i augusti, men i februari bedömde Migrationsverket att han hade fyllt 18. Därför fick han inte bo kvar på HVB-hemmet. För att få gå kvar i skolan behövde han bo någonstans i närheten av Lidingö.

Har fått nytt hem i Rudboda

Filippa Dietmann såg artikeln om Mohammad Reza Hosseini.

– Jag läste artikeln och blev så berörd. Det gick rakt in. Jag ringde min man direkt och sa att vi måste göra någonting, berättar Filippa Dietmann.

Som tur var höll han med. Kort därefter kunde Mohammad flytta in i radhuset i Rudboda.

– Det ger oss att lära känna en ny människa med så mycket gott i. Mina barn är inte alls lika väluppfostrade, säger Filippa Dietmann med ett leende.

För Mohammad Reza Hosseini innebär flytten att han slipper pendla två timmar om dagen, att han kan gå i skolan och att han har nära till sina kompisar.

ANNONS

– Jag blev glad när jag fick veta att jag kunde bo här. För mig betyder det jättemycket att en familj öppnar dörren för mig trots att de aldrig har träffat mig och inte känner mig. Claes och Filippa är jättesnälla, säger Mohammad Reza Hosseini.

Väntar på besked från Migrationsverket

Familjen Dietmann har två barn som båda har flyttat ut. Men att återigen ha en tonåring i huset är inga problem, tycker Filippa Dietmann.

– Mohammad går i skolan och är mycket med sina kompisar. Han äter middag med oss eller på boendet. Han kommer alltid hem i tid och är snäll och trevlig.

Mohammad Reza Hosseini väntar fortfarande på besked från Migrationsverket om han får stanna i Sverige. Får han inte det skickas han till Afghanistan, ett land där han har sitt ursprung men som han aldrig har varit i.

– Det är jättesvårt. Om jag skickas till Afghanistan känns det som att det vore slutet. Om de ska skicka i väg mig borde de ha gjort det första dagen. Nu skulle jag förlora allt.

”Det handlar om att öppna hjärtat”

Filippa Dietmann har tidigare varit aktiv i olika volontärverksamheter både i Filippinerna och i Sverige.

– Jag skulle vilja ge en uppmaning och en vädjan till mina medmänniskor. Har du möjlighet och har du tid, gör någonting nu. Även vi ska stå till svars för våra barn och barnbarn en dag för vad vi gjorde när de ensamkommande barnen kom hit. Det handlar om att ha någonstans att sova och ett par mål mat om dagen. Det kostar inte så mycket. Det handlar om att öppna hjärtat. Och man får kärlek tillbaka. Det vi ger, det får vi.

Fakta

Så kan du hjälpa till

  • Familjehem åt en ungdom. Kontakta Familjehem Sverige.
  • Ensamkommande barn tilldelas en god man som fungerar som en juridisk förälder. För att anmäla intresse mejla overformyndaren@lidingo.se
  • Fler privatpersoner som kan hyra ut ett rum eller en hel bostad behövs på Lidingö. Fyll i en intresseanmälan här.
  • Bli kom i gång-stödjare, en slags guide till Lidingö och livet i Sverige. Mejla anna.skagersten@lidingo.se för mer information.
  • Gå på språkcaféer. Det finns flera på Lidingö, på SFI, Vänverksamheten och Ansgarskyrkan.
  • Det finns också flera organisationer att kontakta, bland andra Nema kids foundation, Vänverksamheten, Rädda barnen och Volontärhjälpen.
  • På HVB-hemmet Hero på Lidingö finns flera ungdomar som behöver någonstans att bo tillfälligt. Du kan också kontakta dem om du har förslag på aktiviteter med flyktingungdomar. För mer information mejla integrationssamordnare Görel Zingmark gorel.zingmark@herosverige.se
  • Fler tips finns här.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.