ANNONS

Möjligheternas Plats prisade för sitt arbete mot utanförskap

Möjligheternas Plats, Sollentuna, fick Guldhjuletpriset
Abdulkarim Bulhan och Bashar Tancro Hussein från Möjligheternas plats tar emot priset, en check på 250 000 kronor och en på 35 000, på scen.
Möjligheternas Plats i Tureberg har fått Guldhjuletpriset, totalt 285 000 kronor, för sitt arbete mot utanförskap bland ungdomar.
– Fantastiskt skönt, det här känns som ett kvitto på att vi gör något bra, säger Bashar Tancro Hussein som grundade Möjligheternas plats 2012.
ANNONS

Varje år sedan 2016 delar föreningen Guldhjulet ut ett pris till en organisation som kämpar mot våld, förtryck eller diskriminering i Sverige.

I år var Möjligheternas Plats en av nära 50 nominerade. Bashar Tancro Hussein och Abdulkadir Bulhan fick berätta om hur de arbetar och det imponerade på juryn så pass att Möjligheternas Plats gick vidare gång på gång när allt fler kandidater sållades bort.

– Det kändes som att juryn tog till sig vår story och att de förstod att vår målgrupp inte är vilken som helst, säger Bashar Tancro Hussein.

Fotboll för integration

Möjligheternas Plats vänder sig till 16–25-åringar som är i eller riskerar att hamna i utanförskap. Det handlar om att unga ska känna sig inkluderade i samhället och att skapa nya och meningsfulla sammanhang där de kan växa som individer i en trygg miljö.

Möjligheternas Plats erbjuder bland annat ledarskapsutbildning, jobb- och studiecoaching, studieresor, mentorskap och föreläsningar.

De använder fotboll som verktyg för integration och har tidigare nattvandrat för att skapa trygghet.

Har hjälpt många unga till arbete

Sedan starten 2012 har deras insatser bidragit till att ett stort antal unga människor börjat studera eller fått jobb.

– Det började en gång som en tanke om hur man kan förändra sitt område. Nu är vi en viktig samhällsaktör och den som är bäst fungerande för ungdomar, säger Bashar Tancro Hussein.

ANNONS

Fick priset på gala på Skandia

Juryn i Guldhjulet gjorde uppenbarligen samma bedömning, för Möjligheternas Plats blev en av tre finalister som fick vara med på en galakväll på biografen Skandia då vinnaren skulle utses i tisdags.

Möjligheternas Plats vann Guldhjulet, pris

Bashar Tancro Hussein och Abdulkadir Bulhan på scenen i biografen Skandia. Foto: Privat

Där fick Bashar Tancro Hussein och verksamhetschefen Abdulkadir Bulhan gå upp på scen och presentera föreningens arbete, och det slutade alltså med att Möjligheternas Plats tog hem priset och fick 285 000 kronor.

”Otroligt viktigt arbete”

– Möjligheternas Plats konkreta arbete för att motverka utanförskap är otroligt viktigt. Det är med stor glädje som jag överlämnar 2020 års Guldhjuletpris till Möjligheternas Plats, sa Teresa Afonso Leimdörfer, grundare av Guldhjulet.

Hon berättar att hon växte upp i Angola när det var inbördeskrig och då tvingades att se våld som något normalt.

– När jag ser det ökande våldet i Sverige, blir jag väldigt rädd. Det får inte normaliseras. Det finns en tydlig koppling mellan våldsspiralen och att många unga människor känner sig exkluderade i vårt samhälle, säger hon.

Ska hjälpa ny förening

Hur Möjligheternas Plats ska använda prispengarna är redan bestämt.

Möjligheternas Plats vann Guldhjulet, pris

Abdulkadir Bulhan och Bashar Tancro Hussein fick ta emot priset som gick till Möjligheternas Plats. Foto: Privat

Möjligheternas Plats vann Guldhjulet, pris

– Ja, de är öronmärkta till fler insatser, bland annat nya ledarskapsutbildningar. Och så ska vi hjälpa föreningen Möjligheternas Kvinnor som precis har startats i Tureberg, säger Abdulkadir Bulhan.

Nu mobiliserar Malmvägens mammor

Fick finansiering i tre år

Hur framtiden för Möjligheternas Plats ser ut på längre sikt är dock osäkert. För snart tre år sedan fick man pengar av Allmänna Arvsfonden för att driva verksamheten i Sollentuna i tre år, från sommaren 2017 till sommaren 2020.

– Vi vill leva vidare nu när vi har fått ett så starkt fäste med lokal förankring, trovärdighet och kontakter. Vi har velat att kommunen ska hjälpa till att finansiera oss vidare, men de verkar se oss som konkurrenter i stället, säger Bashar Tancro Hussein.

”Utanförskap skapar otrygghet”

– Vi vill göra Sollentuna bättre och när det gäller vår målgrupp har vi bättre resultat än vilken kommunal verksamhet som helst, så det vore synd om vi tvingas lägga ner.

Bashar Tancro Hussein menar att det, utöver den mänskliga vinsten, även lönar sig ekonomiskt för kommunen att satsa på att bryta unga människors utanförskap.

– De kriminella gängen rekryterar bland de unga i utanförskap. Ungdomar väljer inte den banan men de har inga alternativ, de sätts i de situationerna. Det skapar stora kostnader, och det skapar otrygghet i Sollentuna, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.