Molin vill driva enhet åt kommunen

Det tidigare kommunalrådet och roslagspartisten Björn Molins förfrågan att få sköta kommunens näringslivsenhet på entreprenad, genom att använda kommunens utmaningsrätt tas emot med öppna armar av Michaela Fletcher Sjöman (M).

– Jo, men det är jätteroligt att folk har uppfattat att vi har utmaningsrätt i kommunen, säger hon till Mitt i.

Utmaningsrätten, som funnits sedan 2009, innebär att privatpersoner kan begära att kommunala verksamheter utom myndighetsutövning och vissa strategiska funktioner ska upphandlas. Strax efter nyår gjorde Björn Molin det och begärde att få ta över Österåkers näringslivsenhet, vars chef ska sluta senare i vår.

– I dag kostar närings­livs­enheten 1 495 000 kronor. Jag erbjuder mig att göra jobbet för en miljon och då är jag anträffbar jämt, säger Björn Molin, som har lång erfarenhet både av eget före­tagande och att jobba med företagare.

Han ansvarade 2003–2006 för dåvarande kommunala Österåkers näringslivskontor innan det lades ner och har sedan dess drivit det vidare i privat regi. Han har ordnat luncher för lokala före­tagare varje vecka sedan 2006 och känner det lokala näringslivet väl. Han tycker att näringslivs­enhetens nuvarande arbete handlar för mycket om afterwork och att bjuda in kändisar.

– Det behövs någon som är väl förankrad i kommunen. Jag är inte intresserad av att umgås och dricka öl. Jag är intresserad av att göra affärer.

Kommunen ska nu snabbutreda om näringslivsenheten kan upphandlas. Hur man sedan ska gå vidare beslutar kommunstyrelsen på sitt sammanträde den 18 februari.

Jo, men det är jätteroligt att folk har uppfattat att vi har utmaningsrätt.Michaela Fletcher Sjöman (M)