ANNONS

Molly bygger upp stall med lånecyklar i skolan

Elevassistenten Molly Dahl-Lundell hämtar gratis cyklar till det cykel­stall som hon bygger åt eleverna på Högsätra skola.
Elevassistenten Molly Dahl-Lundell hämtar gratis cyklar till det cykel­stall som hon bygger åt eleverna på Högsätra skola.
Molly Dahl-Lundell vill ge gamla cyklar ett nytt liv.

Men inte för egen räkning – hon vill bygga ett cykelstall åt eleverna på Högsätra skola.

– Jag vill att alla ungar ska få cykla mer, säger Molly.
ANNONS

Har du en cykel som står och samlar damm i ett förråd någonstans? Molly Dahl-Lundell kommer gärna och hämtar den till det cykelstall som hon håller på att bygga upp åt högstadieeleverna i Högsätra.

För tre veckor sedan skrev hon en förfrågan på Facebook och sedan dess har hon redan hunnit hämta tre cyklar.

– Det är första gången jag gör något liknande och jag är förvånad över hur stort intresse det har varit. Många har kommenterat och delat på Facebook och kollegor har erbjudit sig att mecka med cyklar. Det verkar finnas stor uppskattning för den här sortens initiativ, säger Molly.

Hon plockar fram en röd cykel som hon har hämtat på Södermalm. Den är lite smutsig och det kan vara punktering på däcken, men det löser hon på något sätt. Tanken är att hon ska kontakta verkstäder, bostadsrättsföreningar och andra som på något sätt kan hjälpa till med projektet.

Själv kan Molly nämligen inte så mycket om cyklar. Hon cyklar faktiskt inte ens själv.

– Jag är superdålig på att cykla och det är nog för att jag själv inte gjorde det så mycket när jag växte upp. Därför vore det roligt att bygga upp ett stall. Jag vill att man ska kunna låna en cykel på rasten, över helgen eller kanske en hel månad, säger hon.

Molly har jobbat som elevassistent på Högsätra skola i tre år och kom på idén under en utflykt till Hustegaholm.

– Det är ju perfekt att cykla ut dit och det vore kul att göra med eleverna. Vi har ju lånebollar och andra saker så varför skulle man inte kunna ha cyklar också, säger Molly.

Eftersom skolan inte kunde bekosta en sådan här satsning tog Molly saken i egna händer. Då hon inte har körkort åker hon kollektivt runt i hela Stockholm för att hämta cyklar som passar högstadieelever, och som folk vill ge bort.

ANNONS

– Det här är något som jag vill göra och då blir det inte jobbigt, oavsett om det tar energi och tid. Får jag ihop tre cyklar så är det bra, får jag tio så är det ännu bättre, säger hon.

På Högsätra skola välkomnas initiativet. Eleverna har visserligen inte fått reda på det än, men rektorn vill gärna bidra:

– Jag har hört om det som Molly gör och tycker att det är fantastiskt. Det är ett jättebra initiativ och vi på skolan kommer att vara med och hjälpa till på något sätt. Vi får tillsammans klura ut hur, ­säger rektorn Carina Rydström.