ANNONS

Moment dammar av bortglömd 100-åring

Gas har premiär nu på lördag 3 november. Bild från repetitionerna.
Gas har premiär nu på lördag 3 november. Bild från repetitionerna.
På lördag är det premiär för Gas på Moment teater i Gubbängen. Pjäsen från 1918 handlar om en katastrof och varnar samtidigt om verkliga katastrofer.
– Jag har lekt med vad som händer om man tar den här gamla pjäsen och spelar den i dag, säger Andreas Boonstra, regissör.
ANNONS

Den tyska dramatikern Georg Kaisers pjäs Gas hade urpremiär 1918 och gjorde stor succé under mellankrigsåren.

– Det är liksom en sorts aldrig-mer-pjäs, om en katastrof som ska varna om katastrofer. Den handlar om ett gasverk som producerar gas som hela världens industri är beroende av. Gasverket exploderar tio minuter in i handlingen och frågan blir om man ska bygga upp det igen. Det är en dystopi, men den är rolig att titta på, säger Andreas Boonstra, regissör.

Trots succén föll pjäsen sedan i glömska, eller blev snarare inaktuell när Europa drabbades av verkliga katastrofer.

Andreas Boonstra regisserar Moment teaters uppsättning av Gas. Foto: Westwood Film AB

Båda aktuell och daterad

Nu väcker Moment teater liv i pjäsen igen. Deras uppsättning av Gas har premiär på lördag 3 november och spelas fram till 15 december.

– Jag är van vid att lägga till väldigt mycket i pjäser, men här har jag inte gjort det utan mer lekt med vad som händer om man tar den här gamla pjäsen och spelar den i dag, säger Andreas Boonstra.

Har det varit utmanande?

ANNONS

– Absolut, det har varit en stor utmaning, men också väldigt rolig. Jag är väldigt nöjd med resultatet. Om man brukar gilla det vi gör kommer man tycka det är bra. Om man tycker det vi gör är bra, men pratigt, då kommer tycka det är riktigt bra. Det är lite mer show, men hela tiden finns Moment-estetiken närvarande.

På vilka sätt är Gas aktuell i dag?

– Den är både aktuell och daterad. Vi leker med 2018 års ångest. I dag är vi rädda för den industriella civilisationens undergång, 1918 var vi rädda för för vad den industriella civilisationens skulle leda till. Gasen i pjäsen är något mer symboliskt, det står för vår civilisation och vårt moderna sätt att leva.

Gas hade urpremiär 1918. Nu 100 år senare sätter Moment teater upp den närmast bortglömda pjäsen. Foto: Carla Orrego Veliz

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.