Moment tar kejsaren från Värmland till Farsta

Janne på Sunneplan och hans dotter Klara Gulla spelas av Göran Thorell och Jenny Antoni.
Janne på Sunneplan och hans dotter Klara Gulla spelas av Göran Thorell och Jenny Antoni.
Ensemblen med regissören Josefin Ankarberg stående näst längst fram till höger.
Ensemblen med regissören Josefin Ankarberg stående näst längst fram till höger.
Kejsaren har flyttat till Farsta.
Kejsaren har flyttat till Farsta.
En kopia av Farstas egen Selma-staty överblickar repetitionerna i Gubbängen.
En kopia av Farstas egen Selma-staty överblickar repetitionerna i Gubbängen.
Janne på Sunneplan blir galen av saknad efter sin älskade Klara Gulla. Han botar sin smärta genom att gå in i rollen som Kejsaren av Portugallien. Selma Lagerlöfs starka roman om kärlek mellan far och dotter har i Moment teaters tappning flyttat från 1800-talets Värmland till 1980-talets Farsta.

– Det var träden som sjöng den här sången en dag när jag var vid Magelungen …

Det är repetition av Kejsaren av Portugallien på teatern i Gubbängen. Kejsaren själv, i skådespelaren Göran Thorells skepnad, ligger på knä och har precis förlorat kontakten med verkligheten. Saknaden efter dottern Klara Gulla har blivit för mycket.

Men det är inte i de värmländska skogarna han befinner sig, utan på Ågesta golfklubb. Och han heter inte Jan i Skrolycka utan Janne på Sunneplan.

Idén att flytta Selma Lagerlöfs klassiska berättelse till Farsta föddes när regissören och manusförfattaren Josefin Ankarberg själv flyttade hit 2014.

– Jag ville göra något av en kvinnlig författare. Och jag funderar själv mycket på relationen förälder/barn eftersom jag har en liten dotter. På det sättet passade Kejsaren bra. När jag gick förbi Sunneplan tänkte jag att det kunde vara en bra spelplats, och en blinkning till Selma, förklarar hon.

Farsta kändes lämpligt också av ett annat skäl: Det är en plats med en tydlig identitet.

– Folk säger gärna att de är från Farsta. När jag var på mitt första möte i bostadsrättsföreningen försökte folk bräcka varann i hur länge de har bott här. En kvinna berättade om Magelungen och sa: ”Det här är den vackraste platsen på jorden”. Ungefär så som Selma skildrar sitt värmländska landskap.

Om Selma Lagerlöf skrev många av replikerna på Sunnemål har Josefin Ankarberg försökt fånga uttrycken från 80-talets Farsta.

– Det har funnits och kanske fortfarande finns ett speciellt Farstatugg som vi har försökt få in i vissa av karaktärerna.

Pjäsen börjar med att några flyttgubbar på firman Dödsboproffsen hittar en gammal bok i en kartong och börjar läsa högt. Sen rullas berättelsen upp, om hur Janne på Sunneplan hamnar i skuld efter att hans arbetsgivare Erik i Larsboda dött i en olycka. Dottern Klara Gulla erbjuder sig att tjäna ihop dem för att hjälpa sin far. Hon åker till London och fastnar i prostitution.

– Det jag tycker saknas i Selma Lagerlöfs berättelse är Klara Gullas eget perspektiv. Hon försvinner bara. I vår pjäs tar hon större plats och vi får följa med henne till London, berättar Josefin Ankarberg.

Delar av andra akten utspelar sig på Farsta strands pendeltågsstation där Janne väntar på sin dotter.

– Det är för att bota sin förtvivlan över att dottern är borta som han går in i den här bubblan. Det är inspirerande att få spela en rollgestalt som pendlar så i sina känslor, säger Göran Thorell.

Motspelaren Jenny Antoni gestaltar Klara Gulla från tio års ålder upp till över trettio. Trots att berättelsen har mer än 100 år på nacken har den mycket att säga en modern publik, menar hon.

– Som alla klassiska berättelser hanterar den ”universal sorrows”, som alltid kommer att existera.

Fakta

Gavs ut 1914

Selma Lagerlöfs roman Kejsarn av Portugallien gavs ut 1914.

Den utspelar sig i trakterna kring Östra Ämtervik nära Sunne i Värmland.

Moment teaters uppsättning har premiär på lördag den 19 mars och spelas vid 21 tillfällen till och med 26 april.