Min lokala hjälte

Mona blir tecknad figur i bok

Simläraren Mona Bhat har lärt tusentals Lidingöbarn att simma. Nu blir hon författare med en bok om en groda som heter Bobby som ska lära sig simma. Och simläraren i boken är Mona själv.

Solen skiner över Breviksbadet och gräsmattorna är fyllda av barnfamiljer. Det pågår även simlektioner och ett simläger på badet med barn i likadana t-shirts. Och det är där som Mona Bhat jobbar som simlärare och det har hon gjort i 17 år. Men nu har hon lagt till ett yrke till sitt cv. I dagarna kommer hon ut med sin första bok som handlar om grodan Bobby. Berättelsen tar sin början på första dagen på hennes egen simskola, på simkursen som heter Nybörjarsim Grodan för barn från fyra år. Och simläraren är Mona själv i en tecknad version.

– Jag har alltid velat skriva något för barn och för mig blev det naturligt att skriva om en simskola. Det ska vara en rolig och pedagogisk bok, säger hon.

Med boken Bobby Groda ska barn förbereda sig på hur det kan vara att gå på en simskola. De får lära sig om vilka hjälpmedel och olika inlärningsmoment som finns på simskolan. Barnen ska också känna att de ska kunna vara trygga med sin simlärare och sina kamrater

– Jag blev inspirerad av några elever som jag haft. Men det är också min egen son på fyra år som har varit min inspirationskälla för att skriva om Bobby Groda. Jag har träffat så många föräldrar som säger och pekar att det där är Mona. Med bokens hjälp kan de nu redan hemma börja lära sig saker vem jag är och vad vi gör på simskolan. Många barn är lite oroliga innan de kommer hit och det ska de inte behöva vara, säger Mona Bhat.

Hur känns det att bli en tecknad figur?

– Jättekul, jag vill komma så nära barnen som möjligt och då är det bra att gå via tecknade figurer som de tycker om. Simläraren i boken ska vara jag och jag tycker hon är ganska lik mig, säger hon.

Läs mer i fredagens Lidingö tidning.