Monica invald i Swedish hall of fame

Huddingebon Monica Dominique hör nu officiellt till en av de stora inom svensk musikhistoria.

På torsdagen valdes hon in i Swedish music hall of fame.

– Det är fantastisk hedersamt få kliva in i den svenska musikeliten, säger hon.

Det var på torsdagen som Monica Dominque, tillsammans med bland andra Leila K, Kent, Ove Thörnqvist och Denniz Pop valdes in i Swedish music hall of fame.

Det är tredje gången som artister och musikskapare väljs in i Swedish music hall of fame för betydande insatser inom svensk populärmusik.

Enligt juryns motivering så ”personifierar Monica Dominique ordet musikalitet” och ”så har hon bidragit till att Sverige brinner för musik”.

– Det var en väldigt fint skriven motivering och det är sådant man blir upplyft av. Det är skojigt med en utmärkelse och motiverar lite extra, säger Monica Dominque, som har ett fullspäckat turnéschema framför sig.

På söndag uppträder hon i Berwaldhallen tillsammans med sin man Carl-Axel Dominque och sonen Jonas Dominque, som dirigerar. Hon ska därefter på Tyskland- och Sverigeturné och på hemmaplan uppträder hon som del i en orgeltrio på Huddinge jazzfestival i slutet av maj.

– Även om det redan är fullt upp, så kanske det inte är helt omöjligt att man får stå lite mer i strålkastarljuset efter den här utmärkelsen, säger hon.

Monicas musikaliska bana började redan när hon som fyraåring framträdde som boogiewoogie-pianist i radion. Därefter utbildade hon sig till musiklärare och pianopedagog på Musikaliska akademien och var medlem i Gals and Pals och Solar Plexus, som på senare år har fått en revival i bland annat hiphopkretsar.

Hon har under åren uppträtt i otaliga shower och revyer, bland annat med Hasse och Tage. Hon har också vunnit Melodifestivalen som kompositör och komponerat vinjettmusiken till Rapport och andra tv-program.

Sedan tidigare finns bland annat Abba, Robyn, Jussi Björling, Entombed och Latin Kings med i Swedish hall of fame.