Monica laddar för Kanelbullens dag

Boulangerie Waxholm laddar upp med kanelbullar inför kanelbullens dag.
Saftiga och stora. Monica Andrén räknar med att sälja en del bullar på Kanelbullens dag.
På torsdag är det Kanelbullens dag. På Boulangerie Waxholm gör man som på många andra bagerier - bullar upp rejält inför den väntade anstormningen.

– Det blir fokus på bullar förstås, säger Monica Andrén, som driver Boulangerie Waxholm vid Söderhamnen i Vaxholm.

–Vi kommer ha full styrka i bageriet – 3-4 stycken. Annars är vi som regel två. Det blir att köra ut det på vagnar direkt från bageriet, så får folk plocka själva. Det är så stor åtgång.

Monica berättar att hennes bageri säljer runt tusen kanelbullar på Kanelbullens dag. Utöver det är det många företag och myndigheter som beställer de kanelkryddade bakverken, för att smörja anställda och kunder.

Man märker att folk är lite extra glada

Monica Andrén

– Ett större företag kan beställa 2-300 bullar, berättar hon.

– Jag tycker det är ganska kul. Man märker att folk är lite extra glada den här dagen.

Får andra bakverk stryka på foten?

– Ja, det handlar om platsbrist. Det är nog kardemummabullarna och blåbärsbullarna som får stryka på foten . Och lite solbullar också.

Säljer ni mer kanelbullar på Kanelbullens dag än semlor på fettisdagen?

– Nej, semmeldagen toppar än så länge.

Någon särskild hemlighet bakom bageriets kanelbullar kan inte Monica avslöja:

– Nej, bara att våra bullar är väldigt saftiga och smakrika. Sedan har vi stora storlekar också. Det har vi på allt.

Boulangerie Waxholm laddar upp med kanelbullar inför kanelbullens dag.

Camilla Rosengren, kafévärdinna på Boulangerie Waxholm, föredrar vaniljbullar.

Kanelbullens popularitet må vara massiv, men det finns faktiskt de som föredrar annat. Som Camilla Rosengren, kafévärdinna på Boulangerie Waxholm:

– Vet du vad. Jag tycker inte om kanel, bekänner hon.

–  Jag gillar vaniljbullar. Jag har efterlyst en vaniljbullens dag i alla år och bakar bara vaniljbullar hemma.

För den som undrar över bilen som rammade kaféet natten mot förra måndagen (24/9) så har det inte inneburit någon större förändring för kaféets öppethållande. När Mitt i besökte Boulangerie i torsdags (27/9) var enda skillnaden att man gick in via uteserveringen, i väntan på att entrédörren skulle bli lagad.

Fakta

Det visste du inte om Kanelbullens dag

  • Dagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet.
  • Syftet med kanelbullens dag var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.
  • Det säljs cirka 7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. 51 procent av svenskarna äter då minst en kanelbulle.
  • Minst hälften av alla arbetsgivare bjuder sina anställda på kanelbullar på dagen.
  • Den vanligaste formen på kanelbullen är snurran. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.
  • Är man sugen på kanelbullar och inte orkar baka själv kan man även besöka exempelvis Café Gateau i Vaxholm (bullarna bakas i Stockholm) eller Smörkransen i Österåker. Vaxholms hembygdsgårds kafé brukar ha kanelbullar, men har nu stängt för säsongen.
Källa: Mitt kök