Monks i Gamla stan blir nytt ölställe

Här öppnar brasserie och bryggeri i september.
Här öppnar brasserie och bryggeri i september.
Gamla stan får ett nytt ölbryggeri. Hans Nyströms startar byggeri och brasserie i Monks gamla lokaler på Munkbron.

Från början skulle Hans Nyström och hans bryggeri Oscha varit ett samarbete med ölkedjan Monks.

Hans Nyström skulle bygga öl i Monks lokaler i Gamla stan och drycken skulle sedan säljas i restaurangen. Men den verksamheten drog aldrig igång. Istället började en infekterad konflikt mellan Nyström och Monks ägare kring tillstånd och investeringar, som också lett till flera år av rättstvister. (Någon som tidningen BeerNews var först med att berätta.)

– Det var ett rättsligt kärnvapenkrig i över ett-och-ett halvt år, säger Hans Nyström.

Förlikning

När Monks förlorade sitt serveringstillstånd i slutet av förra året lyckades parterna till slut få till en förlikning. Det innebär att Hans Nyström får tillgång till både bryggeri och restauranglokaler på Munkbron i Gamla stan, som därmed får sitt första ölbryggeri sedan Jan Stenbecks dito la ner 2004.

Både bryggeri och brasserie

Ölbryggeriet är i princip klart, men nu måste Hans Nyström också hitta rätt sorters människor att hjälpa honom driva restaurangen. Hans förhoppning är att krogen kan öppna i september.

–  Jag vill starta brasserie med enkel mat, men väldigt bra mat. Serverar vi exempelvis fish and chips ska det vara Stockholms bästa.

Hans Nyström, Privat bild

Hans Nyström, Privat bild

Monks övriga restauranger och barer, på Wallingatan 38 och på Sveavägen 39 är fortfarande stängda efter att de förlorat sina utskänkningstillstånd. Allt om Stockholm har sökt ägaren Panosgruppens representant Recep Celik som inte vill kommentera händelserna vidare.