Mönster från golven blir målningar på väggarna

Mikael Carlson från Strandåker måleri finjusterar målningen i ett av trapphusen.
Mikael Carlson från Strandåker måleri finjusterar målningen i ett av trapphusen.
Fisken som fiskats upp och blivit mönster på väggen.
Fisken som fiskats upp och blivit mönster på väggen.
Med modern teknik fångas små konstverk i mosaik från golven och blir till väggmålningar.

Det är bostadsrättsföreningen Solterassen på Mörsilsgatan i Vällingby som renoverar trapphusen med avancerat måleri.

När terrasshusen på Mörsilsgatan byggdes 1954 beställde arkitekten små mosaikmönster i trapphusgolvet på varje våningsplan.

– Det var för att barnen lättare skulle hitta rätt våningsplan när de skulle hem. När husen byggdes var det många barnfamiljer som bodde här, berättar Donnar Strindlund, ordförande i bostadsrättsföreningen Solterassen, som bildades 2009.

Just nu renoveras trapphusen. På 60-talet målades trapphusen om av Svenska bostäder i en på den tiden klassisk stänkmålad trapphusfärg: citrongult med svarta och vita stänk i.

– En ganska bedrövlig färg, men säkert praktiskt, eftersom smuts inte syns så lätt.

Efter renoveringen ska trapphusen vara målade i milda 50-talsfärger, som bättre harmonierar med husens arkitektur.

De små konstverken i mosaik som finns i golven har också fått ett uppsving.

Ett mönster per trapphus har valts ut för att bli ett konstverk i storformat.

Målarfirman Strandåker måleri har testat en för dem ny teknik när de målar. De köpte in en projektor till en smartphone för att kunna projicera bilden på väggen.

– Först tog vi en bild med mobilen på mosaikmönstret i golvet. Sedan projicerade vi den på väggen så vi kunde rita av konturerna med blyerts, förklarar Magnus Ekerbring.

Hittills är två motiv klara. Färgerna går i samma skala som de nya trapphusfärgerna.

– Varje trapphus har fått sin egen färgnyans och varje väggmålning kommer att lysas upp av en spotlight, berättar Donnar Strindlund.

Terrasshusen är grönmärkta, vilket betyder att de är kulturhistoriskt klassade som särskilt värdefulla ur en historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Det förs diskussioner inom styrelsen i bostadsrättsföreningen om hur de på bästa sätt ska kunna renovera de för husen speciella tegelväggarna, som finns i ett tiotal entréer.

– En konservator som är specialist på kyrkorenoveringar har tipsat om hur man kan göra. Tegelbruket är bränt på ett särpräglat sätt och hon var helt lyrisk över att det fortfarande fanns sådana här väggar, säger Donnar Strindlund.