ANNONS

Skolan nekades bygglov – när konkurrenten fick

Helena Sundberg och Kjell Kaivosoja var några föräldrar som engagerade sig för att hitta lösningar för Haninge montessoriskola i höstas. Nu visar det sig att en annan förskola fått en helt annan bedömning.
Helena Sundberg och Kjell Kaivosoja var några föräldrar som engagerade sig för att hitta lösningar för Haninge montessoriskola i höstas. Nu visar det sig att en annan förskola fått en helt annan bedömning.
Förvirringen kring Haninge montessoriskolas lokaler i Handens industriområde fortsätter. Nu medger kommunen en allvarlig miss under 2013.

Förskolan Lilla Björn, som också ligger på industrimark, fick då tillfälligt bygglov på fem år. Men när Haninge montessoriskola sökte bygglov fick man nej.

– Det var ett felaktigt beslut som gavs förskolan i Håga, det bygglovet skulle aldrig ha getts, säger Göran Svensson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
ANNONS

Mitt i skrev i december om turerna kring Haninge montessoriskola, som 2011 flyttade från Brandbergen till Hantverkarvägen i Handens industriområde.

Utbildningsförvaltningen godkände då att det fick bedrivas fristående förskola i lokalerna, utan att undersöka med stadsbyggnadsförvalTningen om det fanns bygglov för det.

Vid kontroller de senaste åren har det uppdagats att bygglov för förskoleverksamhet saknats, och efter det har beslut på beslut gått emot skolan. De negativa bygglovsbeskeden har berott på att skolan legat i ett industriområde, vilket ansetts osäkert för barnen.

Förskolan förelades därför att stänga ned den 22 december 2015, men i november backade kommunen och gav skolan respit fram till kommande sommar.

Nu har skolans advokat upptäckt hur skolan fått en helt annan, hårdare bedömning än vad en förskola i Västerhaninge fick 2013. Då, 2013, beslutade nämligen en av Haninges bygglovsarkitekter att ge förskolan Lilla björn i Håga industriområde tidsbegränsat bygglov på fem år fram till januari 2018, trots att förskolan låg i ett industriområde.

– Det handlar om likställighetsprincipen, det var ett närmast identiskt ärende i Håga industriområde, som vad jag förstår är ett tungt industriområde, till skillnad från där vi är. Vår advokat tycker det finns anledning att ifrågasätta besluten som tagits, säger Helen Billinger, tillförordnad rektor på Haninge montessoriskola.

Göran Svensson (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande, säger att kommunens beslut 2013 var helt felaktigt.

– Men det var en enskild tjänsteman som gav det beslutet, med anledning av det beslutet har vi ändrat på delegationsordningen. Den typen av beslut kan nu bara tas av nämnden eller förvaltningschefen. Det här handlar om att följa lagstiftningen och att skydda barnen, säger han.

Förvirringen slutar inte där. Kommunen menar nämligen att det är fritt fram för Haninge montessoriskola att etablera sig på Söderbymalmsvägen, som också ligger i Handens industriområde, bara ett stenkast från där man är i dag.

ANNONS

– Även om adressen på Söderbymalmsvägen också är i ett industriområde så är det i utkanten av området och alldeles intill ett villaområde, och det är en annan typ av verksamhet i de omkringliggande husen där. Det är inte industriverksamhet utan kontor och serviceverksamhet, det är inte ett lika utsatt område, säger Göran Svensson.

Fastighetsägaren Peboda KB har också kommit in med en ny ansökan om tillfälligt bygglov i dessa lokaler.

– Men det skulle troligtvis bli jättekostsamt för oss att flytta till Söderbymalmsvägen. Vad jag förstår på Peboda tycker de också det är märkligt att kommunen måste vara så hårdnackade i det här, säger Helen Billinger.

Hon menar att skolan har tagit stryk av turerna.

Totalt gick 63 barn på skolan och förskolan i november.

– Flera familjer blev bekymrade och tio barn slutade omedelbart i december efter denna cirkus, det blev kännbart. Nu får vi försöka få tag på nya familjer. Vi är en väldigt populär verksamhet, men i denna situation måste vi vara ärliga, vi vet inte i vilka lokaler vi är i till hösten, säger Helen Billinger.

Situationen har skapat en svår ekonomisk situation för skolan.

– Vi har lagt ner många hundratusen kronor på investeringar i lokalen vi har i dag. Det är pengar helt i sjön om vi måste flytta, säger Helen Billinger.

Skolans advokat invänder också att området där Haninge montessoriskola ligger vid i dag på sikt planeras för bostäder. Kommunen kommer nämligen att upprätta ett planprogram för Handens industriområde som ska inrymma både verksamheter och bostäder. Projektet väntas ta fart om cirka fem år.

– Jag kan ju förstå att man uppfattar saken som orättvis, men som sagt, det handlar om barns säkerhet, säger Göran Svensson.

Frågan har nu delat stadsbyggnadsnämnden. Sven Gustafsson, Moderaternas gruppledare i nämnden, tycker att montessoriskolan måste få vara kvar på sin plats.

– Det är inte rimligt att behandla två verksamheter olika. Ett tillfälligt bygglov under fem år ger skolan möjlighet att hitta lämpliga lokaler och föräldrar och barn behöver inte oroas i onödan, säger han.

Men Göran Svensson (S) dömer helt ut det alternativet – trots kommunens tabbe.

– Vi kan inte ha förskoleverksamhet i industriområden. Om det fattades ett tokigt beslut i Håga-fallet så kan man inte ha det till grund för ytterligare ett tokigt beslut. Det är omöjligt för Haninge montessoriskola att vara kvar längre än sommaren, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.