Mopedtjuvar härjar på Lidingö

Den senaste tiden har mopedtjuvar härjat på Lidingö. Hittills i år har stölderna ökat med över 100 procent.

Polisen vill ha tips om en vit skåpbil som kan ha ett samband med stölderna.

Fram till den 24 juni hade 21 mopedstölder anmälts på Lidingö i år. Det är mer än dubbelt så många som tidigare år.

– En moped kan vara värd mycket pengar, och på Lidingö har många råd att köpa bra mopeder, säger Erik Forsell på Norrmalmspolisen.

Dessutom stjäls många mopeder i Ropsten, vilket inte syns i statistiken för Lidingö. En av dem som drabbats är Sticklingebon Daniel Raman. En morgon i början av juni upptäckte han att hans moped av märket Aprilia, som stått parkerad på infarts­parkeringen, var borta.

– Jag blev lite förvånad, det var väldigt tråkigt, säger han.

Daniel Raman hade tur i oturen, för det dröjde inte länge innan polisen av sig. De hade stoppat en kille som körde utan hjälm i södra Stockholm och upptäckt att mopeden var Daniels stulna Aprilia.

I slutet av förra veckan fick han tillbaka den – efter en sväng på verkstaden.

– Låset var uppbrutet och elektroniken hade skadats när de tjuvkopplade den utan nyckel, berättar Daniel Raman.

Faktum är att skador i samband med stöld är ett av de vanligaste ärendena på Mc-shopen i Sollentuna där Daniel fått sin Aprilia lagad. Ibland har de dessutom målats om.

– De lackar dem matt-svarta för att inte synas när de kör på natten, säger John Sköld som jobbar i butiken.

Nu har polisen gått ut med en efterlysning till folk som iakttagit en vit skåpbil av märket Toyota Hiace.

– Vi tror att den kan sättas i samband med stölder av mopeder och inbrott i bostäder, säger Towe Wisell, lokalpolisområdeschef på Norrmalmspolisen.

Totalt eldningsförbud på ön 22-åring dömd för flera inbrott – fick fängelse

Lidingö På inrådan av Storstockholms brandförsvar beslutade Lidingö stad i torsdags om totalt eldningsförbud. Förbudet, som införts i samtliga kommuner i norra Storstockholm, gäller tills vidare om omfattar all eldning utomhus – förutom grillning på egen tomt.

– Det betyder alltså att grillning på andra platser i naturen, som till exempel på de grillplatser som finns vid stadens vindskydd, inte är tillåten, säger tillförordnade stadsdirektören Johan Alfredsson på Lidingö stads hemsida.

Lidingö En 22-årig man har dömts för flera fall av grov stöld efter en rad inbrott runt om i länet. Ett av fallen rör ett villainbrott på Lidingö, där han stal en ring och ett par örhängen. Genom att krossa en fönsterruta kunde han sticka in en hand, öppna fönstret och sedan krypa in. Mannen dömdes även för bland annat skadegörelse, rattfylleri och narkotikabrott. Påföljden blev fängelse i tio månader.