ANNONS

Mor och dotter skrev ungdomsrysare ihop

Omslaget till nya boken Djupgraven.
Omslaget till nya boken Djupgraven.
Viveca Sten och dottern Camilla Sten är aktuella med ny rysare.
Viveca Sten och dottern Camilla Sten är aktuella med ny rysare.
Nya ungdomsrysaren "Djupgraven" utspelar sig i skärgården.
Nya ungdomsrysaren "Djupgraven" utspelar sig i skärgården.
Med ungdomsrysaren Djupgraven ger författarna och Danderydsborna Viveca Sten och dottern Camilla Sten ut sin första gemensamma bok.

– Tänk Harry Potter möter skärgården, säger Viveca Sten.
ANNONS

”Det var fortfarande lugnt när den lilla segelbåten la ut från bryggan, men molnen ruvade lågt vid horisonten. Det var första gången som de skulle ta med dottern ut på fjärden.

– Ska vi verkligen sticka ut idag? ”

Så börjar Djupgraven som nyligen släppts i bokaffärerna, den första boken i en kommande ungdomstrilogi.

I huvudrollen möter vi tolvåriga skärgårdsbon Tuva. En tjej som mest håller sig till sig själv, som kan alla kobbar och skär men känner sig annorlunda bland de andra ungdomarna. Men hon kanske inte är ensam, utan i stället utvald?

Fantasy blandas med nordisk folktro när människor börjar försvinna i havet.

Inspirationen kommer, som i Viveca Stens Sandhamnsdeckare, från skärgården där släkten Sten huserat i flera generationer. Djupgraven växte fram när Viveca och Camilla Sten pratade ihop sig under flera skogspromenader.

– När du är i skärgården på hösten och fukten dryper, havet är blygrått och du ser ut över de upprörda vågorna, då är det lätt att tro att det kan finnas något mer där, säger Viveca Sten.

Både hon och dottern Camilla Sten har lätt att relatera till den tolvåriga huvudkaraktären Tuva som känner sig som en udda fågel bland de andra barnen.

– Jag kan fortfarande känna igen mig i en tolvåring. Som vuxen kan det vara lätt att glömma hur fruktansvärt det är att vara tolv år, hur svårt det är att navigera i världen då, säger Camilla Sten.

ANNONS

– Jag tror att det är vanligt att känna sig annorlunda när man är i den åldern, och man tror sig vara den enda som känner så, säger Viveca Sten.

Egentligen var det tänkt att mor och dotter Sten skulle skriva en ungdomsdeckare ihop, innan rysaren Djupgraven blev till.

– Men det blev som en dålig kopia av ”Vi fem”. Men det tog tid att övertyga mamma om att vi skulle skriva något annat. Fast som hon minns det tyckte hon att Djupgraven var en bra idé från början, berättar Camilla Sten.

– Jag förstår inte var du har fått det ifrån, att jag var svårflirtad, svarar Viveca Sten.

Att skriva en bok ihop har varit ett mål länge, efter att ha läst varandras manus tidigare.

– Att skriva är ett gemensamt intresse utöver mor- och dotterrelationen. Vi skickade manuset mellan varandra och nu är det en röst, det går inte att säga vem som skrivit vad, säger Viveca Sten.

De har flera tips till andra familjer som vill jobba ihop.

– Var beredd att lyssna mer än du brukar på den andra. Den här gången blev jag, som mer erfaren författare, inte lika bedrövad när vi strök något. Jag var lite mer distanserad och jag tog också lite mer ansvar för praktiska detaljer, säger Viveca.

– Men bullshit, jag är bäst på att hålla deadline. Men det är lätt att glida in i gamla roller. Men bygg på det som redan finns där. Ha roligt, säger Camilla Sten.

Fakta

Viveca och Camilla Sten:

Om Viveca…

Jobbade som chefsjurist i 20 år innan hon sadlade om till författare. Har gett ut tre fackböcker, en kokbok och åtta deckare om Sandhamnsmorden. ”Djupgraven”, som vänder sig till ungdomar på mellan- och högstadiet, är en del av en trilogi. Följs upp av boken Sjörök (hösten 2017) och ”Gastholmen” (hösten 2018).

Om Camilla…

24-åriga Camilla Sten har skrivit sedan barnsben. ”Djupgraven” är hennes andra bok. Gav i början av året ut romanen ”En annan gryning” som skildrar en framtida svensk rasistisk diktatur. Pluggar även till psykolog.

Viveca och Camillas Danderydsfavoriter:

”Bästa prinsesstårtan finns på Konsum i Djursholm. Östberga pizzeria är självklara valet för fredagspizza. Ösbysjön är nostalgi, där lärde sig alla barn att simma. Gillar även Cedergrenska tornet och alla vackra cykelvägar i kommunen.”