Mörby centrum får 50 nya butiker

Anders Molin, butiksinnehavare av Lundblads Herrmode, får besked av centrumchef Håkan Larsson om att centrumet är klart att byggas ut.
Anders Molin, butiksinnehavare av Lundblads Herrmode, får besked av centrumchef Håkan Larsson om att centrumet är klart att byggas ut.
I förra veckan blev det klart att Mörby centrum byggs ut.

Centrumägaren Diligentia­ investerar tre miljarder kronor i utvecklandet av centrumet med start 2016.

Efter många turer är det nu klart att Mörby centrum får en rejäl ansikts­lyftning.

Det nya köpcentrumet får ­cirka 100 affärer, dubbelt så många som i dag. Den befintliga centrum­ytan byggs ut mot den före detta OK/Q8-tomten där det vid byggnadens slut uppförs ett tio­våningshus.

Tre bostadshus med sammanlagt 130 lägenheter byggs utmed Golfbanevägen. Ett av husen uppförs på Diligentias mark, de två andra på kommunens mark.

Diligentia kommer även att bygga ett parkeringshus invid Mörbyleden på andra sidan motorvägen. Kommunen bekostar vägar och en bro.

En stadspark anläggs i tre avdelningar, en blå för liv och rörelse, en grön för avskildhet och en gul del för aktiviteter.

– Området kommer att förvandlas från ett grått område till en vackrare plats, säger Håkan Larsson, centrumchef, som är jätteglad över att centrumet äntligen är klart att byggas ut.

– Det är otroligt men sant. Efter alla dessa år kan vi sätta igång på allvar.

Ansiktslyftningen innebär också att tunnelbanan får en ny entré med ett bilfritt torg och bussarna får en ny anläggningsplats som ­tagits fram i samråd med SL.

Håkan Larsson menar att centrumet ligger på en idealisk plats och knutpunkt med 700 bussavgångar per dag och tunnelbana i huset. På väg hem från jobbet kan resenärerna handla i centrumet.

– Vi har sagt att vi ska bli bäst i Stockholm på dagligvaror med saluhalls­känsla, säger han.

Avtalet mellan Danderyds kommun och Diligentia om utbyggnaden av centrumet klubbades i kommunfullmäktige redan i oktober 2013. Beslutet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen. I förra veckan kom beskedet att den inte ger prövningstillstånd.

Förra Centerpolitikern och ­Danderydsbon Anita Enflo stod bakom överklagan. Hon överklagade som privatperson.

– Jag hade säkert fått med mig fler, men jag hade tidsnöd.

Anita Enflo överklagade för att hon tyckte att kommunen sålde sin mark för billigt till Diligentia.

– Det är upprörande och visar att politikerna kan göra vad de vill, säger hon.

Att överklagan tagit tid är positivt, menar Anita Enflo.

– Domstolen har tagit sig tid att fundera. Det är en vinst.

Kommunalrådet Olle Reichenberg (M) blev glatt överraskad över beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen. Han hade trott att beskedet skulle dröja.

– Äntligen kan Danderydsborna se fram emot en välbehövlig upprustning av centrum, säger han.