ANNONS

Välkommen till Danderyd centrum

Mörby centrum eller Danderyd centrum? Det är frågan som delar Danderyd.
Mörby centrum eller Danderyd centrum? Det är frågan som delar Danderyd.
Mörby centrum blir Danderyd centrum. Åtminstone om centrumägarna får bestämma. Något som i så fall även lär få konsekvenser för tunnelbanan.

– Kostnaden för ett sånt namnbyte kommer inte att tas av SL, säger Lovisa Åbom på SL.
ANNONS

Turerna kring nya Mörby centrum, eller Danderyd centrum som ägarna vill kalla det, har varit många. Fortfarande är ingenting klubbat och klart.

– Vi väntar på ett styrelsebeslut, men arbetar för att få till en namnändring på både centrumet och tunnelbanan. När det gäller tunnelbanan har vi ännu inte påbörjat några djupare diskussioner med SL, säger Håkan Larsson, centrumchef hos ägarna Skandia Fastigheter (tidigare Diligentia).

– Det är väldigt ovanligt att vi byter namn på stationer, säger Lovisa Åbom, pressinformatör på SL.

Senast det skedde var förvisso bara drygt två år sedan när Vreten blev Solna strand, men innan dess får vi gå tillbaka ända till 1989. Det var då tunnelbanestationen Isstadion bytte namn till Globen.

När Vreten bytte namn var en av anledningarna att området under lång tid benämnts som Solna strand. Namnet var redan etablerat. Trafikförvaltningen godkände ändringen under förutsättning att SL inte behövde stå för notan.

– SL har sin syn att det ska fungera i folkmun. Vi ligger i Danderyds kommun och är ett kommuncentrum, därför anser vi att det naturliga är att vi heter Danderyd centrum. Jag förstår att det är en process och vi tar inget för givet. Vi har vår långsiktiga plan och det är dit vi vill, säger Håkan Larsson.

Om Skandia Fastigheter kan tänka sig att gå in och betala notan för ett namnbyte av tunnelbanestationen kan inte Håkan Larsson svara på i dagsläget.

– Det beror helt på vad det skulle innebära. Handlar det om en tusenlapp eller tio miljoner?

Då det mesta ändå talar för att själva centrumet får nytt namn är sannolikheten stor att också t-banestationen förr eller senare följer efter.

ANNONS

Danderyds kommunalråd Olle Reichenberg (M) menar att från kommunens håll har man inte tagit ställning i frågan.

– Det är ändå rimligt att centrumet och tunnelbanestationen har samma namn. Vad själva centrumet ska heta är upp till ägarna, säger han.

ANNONS