Nyligen blev en studie klar om badhusbehoven i Danderyd. I stället för att renovera Mörbybadet rekommenderas ett helt nytt uppförs och att det gamla rivs.

– Om vi vill ha ett badhus på samma plats och i den miljön, då finns det inte så många alternativ än att riva. Men där är vi inte riktigt ännu, säger Erika Svanström (KD) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Danderyd.

Simmare från Danderyd blr fler

Mitt i har tidigare rapporterat om badhusets tekniska livslängd som sträcker sig mellan åtta till tio år in i framtiden. Innan dess behöver ett nytt stå klart, enligt den nya behovsutredningen av konsultföretaget Ebab som har kostat Danderyds kommun cirka 300 000 kronor. I den framgår det att närliggande badhus exempelvis Täby simhall inte skulle klara av att ta emot alla badgäster – som väntas öka de närmaste åren – från Danderyd.

Alternativ: Skuggboparken

Kommunstyrelsen i Danderyd ger förvaltningen till uppdrag att påbörja en så kallad förstudie, vari de ska titta på sådant som kostnad och plats. Den ska redovisas senast i början på nästa sommar.

Var det nya badhuset kan läggas är oklart. En diskussion pågår, berättar Erika Svanström. En alternativ plats för ett nytt badhus som tidigare lagts fram är Skuggboparken vid Mörby centrum

– Men det finns inga låsta positioner. Nu ska det vridas och vändas på detta ordentligt. Frågan är om det ska ligga närmare Mörby centrum eller i Arena-miljön där vi har badet i dag, säger hon.

Vad det kan kosta är inte heller klart.

– Det får redas ut med önskelistan om vad det ska bli för badhus. Det är svårt att säga prislapp. Vi behöver veta om det är mark vi äger, vad det ska bli, och andra saker. Men det kommer handla om ett antal hundra miljoner.

Fokus på simning

Hon säger att det inte kommer bli ett äventyrsbad.

– Grundinställningen är att det ska bli en simanläggning och inte ett nöjesfält. Sparsamt med extravaganta saker och fokus på just simningen. Man kommer tänka lite större än det vi har i dag, en fullvärdig simanläggning.