Mord föregicks av grova hot

Kroppen hittades i skogen nära Hauptvägen i Hökarängen.
Kroppen hittades i skogen nära Hauptvägen i Hökarängen.
Den unga kvinna som hittades mördad i skogen i Hökarängen 2016 var utsatt för grova hot av sin make lång tid före mordet.
Det framkommer i en granskning som Sveriges Radios Ekot har gjort.
Maken, som misstänks för mordet, är ånnu inte gripen.

Det var i slutet av maj 2016 som en hundägare hittade en kropp halvt nergrävd i skogen nära Hauptvägen i Hökarängen.

Den döda var en ensamkommande ung kvinna från Afghanistan som kommit till Sverige hösten 2015. Tidigare har det sagts att hon var 16 år. Men enligt Sveriges Radios Ekot, som granskat fallet, var hon i själva verket 19, men hade ljugit om sin ålder för de svenska myndigheterna.

Ekot avslöjar också att den unga kvinnan lång tid före mordet var utsatt för grova hot. Hoten ska ha kommit från hennes make – en 20 år äldre man hon blivit bortgift med som ung, och som redan hade uppehållstillstånd i Sverige när hon kom hit.

Den unga kvinnan bodde på ett HVB-hem i Hökarängen. Mannen, som levde på annan ort, försökte kontrollera henne på distans genom hotfulla sms och röstmeddelanden, uppger Ekot.

”Jag kommer att döda dig, jag kommer att slänga dig i havet eller jag kommer begrava dig i skogen och ingen kommer att hitta dig och ingen kommer att fråga.”, ska han ha sagt i telefon enligt en bekant till 19-åringen.

Enligt Ekot lät kvinnan bli att anmäla hoten, av rädsla för att det skulle påverka hennes asylärende.

Kvinnans make har varit häktad i sin frånvaro misstänkt för mord sedan i juni 2016. Enligt åklagaren är det känt i vilket land han befinner sig.

På söndag klockan 15 sänds en dokumentär om mordet på P1 Sveriges Radio.