ANNONS

Livstids fängelse för Tumbabon som mördade fru och son

tumba, storvreten, villabrand. misstänkt mordbrand. två personer döda. en häktad. Bilden har godkänts av EVA R.
Mannen tände eld på övervåningen i huset i Storvreten.
Mannen mördade både sin fru och sin son.
Nu har Södertörns tingsrätt dömt honom till livstids fängelse.
Rätten pekar bland annat på att han utsatte frun för en plågsam utdragen död som deras döttrar bevittnade.
ANNONS

Domstolen hade redan slagit fast att mannen mördade både sin fru och sin son den 18 december. Mannen som är i 60-årsåldern är också skyldig till grov mordbrand.  På fredagen meddelades domen – livstids fängelse.

Enligt domen kastade mannen bensin över sin fru som var i 50-årsåldern och tände sedan på. Hon avled av brännskadorna. Sonen som var i 20-årsåldern sov i samma sovrum. Sonen ska ha avlidit till följd av en kombination av bränn- och rökskador.

Hävdar frun kastade värmeljus

Mannen har dock hela tiden förnekat brott. I förhör har han hävdat att han ville skrämma frun som ville skiljas genom att hota att tända eld på sig själv.

När han kom in i rummet där frun och sonen sov ska han ha snubblat och spillt bensin samtidigt som frun vaknade och kastade ett värmeljus mot honom. Han hävdar också att han inte kände till att sonen var hemma i Storvreten.

Sade att han ville dö

Att han sedan tände eld genom att hälla bensin i andra delar av huset förklarar han med att han reagerade i affekt efter att frun dött och att han då ville dö med henne.

Rätten tror dock inte på mannens berättelse och hänvisar till både teknisk bevisning och vittnesmål från bland annat döttrarna i familjen, grannar och räddningspersonal.

Handlade bensin en timme innan

Exakt en timme före larmet om branden handlade mannen bensin på OKQ8 i Tumba. Efter dådet skadade mannen sig själv med kniv. I ambulansen på väg till sjukhuset erkände han mordet för en polis som åkte med honom. Enligt polisen berättade han att han hade druckit, blivit förbannad, gått upp till sovrummet med bensinen och tänt på.

tumba, storvreten, villabrand. misstänkt mordbrand. två personer döda. en häktad. OBS: Innan publicering - kolla om bilder är OK att publicera!

Polis på plats morgonen efter morden. Foto: Christian Lärk

ANNONS

Hade fyra vuxna barn

Paret hade fyra barn mellan 17 och 24 år som alla bodde hemma och studerade eller arbetade. Mannen ska betala 250 000 kronor i skadestånd till var och en av de överlevande döttrarna, som väcktes av sin mors skrik och såg henne avlida av brännskadorna.

Försökte rädda sin mor

En av döttrarna har även vittnat om att mannen varit passiv när de försökte rädda sin mor. De själva möttes också av låsta dörrar när de försökte ta sig ut ur huset, men kunde till slut komma ut genom altanen.

Mannen ska även betala skadestånd till grannar som drabbats i det tätbebyggda området.

Inte allvarligt psykstörd

På onsdagen hölls den sista förhandlingen i Södertörns tingsrätt. Då meddelade rätten att rättspsykiatrikern kommit fram till att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning varken vid brottet i december eller när undersökningen gjordes i juni.

Rättspsykiatrikern förklarar istället beteendet med ilska och besvikelse efter att frun vill skiljas kombinerat med impulsiv personlighet, känslomässig instabilitet och att mannen hade druckit alkohol den aktuella dagen.

tumba, storvreten, villabrand. misstänkt mordbrand. två personer döda. en häktad. OBS: Innan publicering - kolla om bilder är OK att publicera!

En räddningsfilt låg kvar på platsen morgonen efter. Foto: Christian Lärk

Advokaten hänvisade till mannens ålder

Mannens advokat ville se ett tidsbestämt straff. Hon hänvisade till mannens ålder och att han sannolikt skulle få tillbringa resten av sitt liv i fängelse i kombination med att han haft en nedsatt förmåga att hantera relationer och konflikter.

Rätten: En plågsam död

Rätten pekar dock bland annat på att han utsatt frun för en mycket plågsam och utdragen död som dessutom döttrarna bevittnade. Vidare att han inte tagit någon hänsyn till att även hans son riskerade att dö i branden, liksom risken för att branden skulle sprida sig till omkringliggande hus.

Rätten menar att det varken går att ta hänsyn till mannens ålder i detta fall och bedömer heller inte hans funktionsförmåga vara så nedsatt att det går att ta hänsyn till.

– Mannen har genom att bränna sin hustru till döds utsatt henne för ett mycket svårt och utdraget lidande, som döttrarna fått bevittna. Han har därutöver gjort sig skyldig till ytterligare ett mord och grov mordbrand. Det är ingen tvekan om att straffet ska bestämmas till livstids fängelse, säger ordföranden i målet, rådmannen Evelina Englund.

Mördade fru och son – mannen inte allvarligt psykstörd

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.