ANNONS

Tullingemördaren rymde – vakterna får kritik

Kastellanos.
Kastellanos är fortfarande på rymmen efter att ha blivit dömd för mord.
Rikstens friluftsstad mord
Mordet skedde mitt i Rikstens friluftsstad.
Morddömde Kristoffer Kastellanos är dömd till 14 års fängelse för mord i Rikstens friluftsstad.
Men under en fångtransport i somras lyckades han fly och är ännu försvunnen.
I en internutredning riktas kritik mot hur kriminalvårdarna agerade vid händelsen.
ANNONS

Det var den 7 november 2017 som en man dödades med upprepade knivhugg i Rikstens friluftsstad. I april förra året dömdes Kristoffer Kastellanos, hemmahörande i Stockholm, för mordet.

Kastellanoss hävdade att han handlade i nödvärn och överklagade till hovrätten som fastställde domen. I somras under en fångtransport lyckades han rymma efter att en av kriminalvårdarna behövde stanna för att kissa. I handfängsel lyckades Kastellanoss springa ifrån de andra kriminalvårdarna och försvinna in i skogen utanför Laxå i Närke.

Får kritik i internutredning

I en internutredning som Aftonbladet tagit del av får kriminalvårdarna kritik. Bland annat för att de inte kontaktade kollegorna på transportplaneringen när bilen behövde stanna eftersom transportledaren blev ”akut kissnödig” skriver tidningen.

Strumpor och handbojor

Det var under det här stoppet som Kastellanos lyckades tränga sig ut och fly till skogs i bara strumpor och med handbojor runt händerna. Aftonbladet skriver att utredaren kommit fram till att inget tyder på att rymningen var planerad, men att den dömde mördaren tog tillfället i akt när dörren var öppen och ingen satt i vägen för honom.

Jagade med batong

Kriminalvårdarna får kritik för att ingen ställde sig i vägen för dörren tillräckligt snabbt. Internutredningen ifrågasätter också varför kriminalvårdarna jagade Kastellanos med batong i hand när han hade handfängsel på sig.

”Det ligger nära till hands att tro att batongen snarare har sinkat efterföljandet”, konstaterar utredaren enligt Aftonbladet som också skriver att utredningen slår fast att alla tre gjorde fel när Kastellanos rymde.

ANNONS

250 meter

Jakten på Kastellanos pågick sedan i 250 meter innan den ena kriminalvårdaren fick mjölksyra i benen och den andra stannade av rädsla.

Kastellanos är fortfarande på rymmen. I augusti skickades en ansökan om prövningstillstånd in till Högsta domstolen, HD, som då fick avslag.

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.