80-åring dömd för mord på sin fru

Brand Römossen Tullinge
Polisen tekniker på väg in i huset den 31 augusti förra året.
Den demente Tullingebon mördade sin fru.
Han berättar att han sedan försökte sätta eld på radhuset för att avsluta också sitt eget liv.
Nu har tingsrätten dömt mannen i 80-årsåldern till rättspsykiatrisk vård på obestämd tid.

Det var en natt i slutet av augusti förra året som brandlarm gick hos grannar i radhuslängan i Tullinge. När brandkåren kom till den aktuella adressen hittade de en livlös äldre kvinna i sängen. I källaren fanns hennes make som inte ville lämna huset frivilligt.

Enligt tingsrätten är det klarlagt att Tullingebon efter att ha dödat kvinnan med kniv försökt tända på huset för att avsluta också sitt eget liv.

Mannens berättelse

Den nu dömde Tullingebon har för läkare direkt efter att han kom till sjukhuset berättat att det varit konflikt mellan honom och hustrun apropå bostaden. Enligt Tullingebon ville frun sälja för att flytta till något mer anpassat. Paret hade varit gifta i över 60 år och den nu dömde mannen hade fått medicin mot demens i flera år. Han har också enligt egen uppgift haft föreställningen att frun ville lämna honom.

”Hans redogörelse i tingsrätten av vad som hände den aktuella kvällen har dock varit delvis desorienterad i tid, osammanhängande och detaljfattig” skriver tingsrätten i sin dom.

Brand kunde sprida sig

Enligt domslutet har mannen berättat att han huggit sin fru med kniv, men han har uppgett att han inte haft för avsikt att ta livet av henne.

Tingsrätten kommer efter omständigheterna fram till att mannen vid tidpunkten för mordet varit så pass klar i huvudet att han måste insett att vad knivhuggen kunde leda till. Han ska därför dömas för mord och även mordbrand eftersom bränderna han enligt bevisningen anlade hade kunnat sprida sig till husen där grannarna låg och sov.

Tingsrätten: ”Allvarlig psykisk störning”

Tingsrätten tar dock i beaktning mannens demenssjukdom och psykiska tillstånd. Enligt undersökningar lider mannen av en allvarlig psykisk störning till följd sjukdomen.

Tingsrätten som meddelade domen på onsdagen dömer därför mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att mannen kommer att vara frihetsberövad på obestämd tid.