Mördade föräldrar – döms till vård

Mannen döms till rättspsykiatrisk vård.
Mannen döms till rättspsykiatrisk vård.
Mannen döms för bland annat mord på sina 75-åriga föräldrar och för olaga frihetsberövande av sin son.

Den 39-årige man som åtalats för mordet på hans 75-åriga föräldrar dömdes på tisdag förmiddag för mordet. Attunda tingsrätt menar att mannen är skyldig till mord, olaga frihetsberövande av sin son, misshandel, olaga hot, ofredande och grov stöld.

Som Mitt i tidigare har rapporterat gjorde den rättspsykiatriska utredning bedömningen att mannen är svårt psykiskt sjuk och begick gärningarn under påverkan av störningen. Därför döms mannen till rättspsykiatrisk med särskild utskrivningsprövning, vilket innebär att läkare inte kan skriva ut mannen utan det krävs en rättslig prövning.

Det var den 27 juli förra året som mannen begick dådet. På eftermiddagen förde han bort sin son, som han inte har vårdnaden om, mot sonens vilja. Sonen ska ha varit bortförd under fyra timmar och den dömde mannen misshandlade sonens kontaktperson i samman med kidnappning.

Samma kväll klockan 18 togs sig den dömde mannen in i föräldrarnas bostad genom ett fönster på bottenvåning. Där högg han dem med en kniv. När polisen kom till platsen var den 75-årige mannen redan död. Kvinnan avled av skadorna på sjukhuset senare på kvällen.

Enligt domen har mannen utöver påverkan av sjukdomen varit påverkad av alkohol då dådet begåtts. Mannen ska ha ätit en medicin som förstärker effekten av alkohol, så faktumet att han själv berusat sig tidigare under dagen talade för att mannen skulle dömas till fängelse och inte vård. Men på grund av att den psykiska stöningen inte har varit kortvarig döms han till vård.

Utöver rättpsykiatrisk döms mannen även att betala skadestånd på totalt 300 000 kronor. Mannen kommer att vara häktad fram tills att domen vinner laga kraft.

Mannen förekommer i 41 avsnitt i belastningsregistret och har tidigare dömts för misshandel av modern. Efter domen som föll i februari då mannen dömdes till två månaders fängelse och kontaktförbud