ANNONS

Nicola mördades på Bromma gymnasium

16 år sedan mordet på Bromma gymnasium.
16 år sedan mordet på Bromma gymnasium.
En 16-åring sköts ihjäl på skoltoaletten.
En 16-åring sköts ihjäl på skoltoaletten.
Nicolas pappa Georgios Vasmatzis.
Nicolas pappa Georgios Vasmatzis.
Mordet på Enskede gårds gymnasium är inte det första skolmordet i Sverige.
År 2001 blev 16-årige Nicolas ihjälskjuten på en skoltoalett på Bromma gymnasium. Det är nu 16 år sedan Georgios Vasmatzis förlorade sin son.
– Vi var på bårhuset och på rättegång, jag skulle inte ens önska min värsta fiende att gå igenom det här, säger han.
ANNONS

I januari 2001 skjuts 16-åriga Nicola till döds inne på en skoltoalett på Bromma gymnasium. Innan ambulansen hinner fram dör han i sin storebrors armar.

Nicolas pappa Georgios Vasmatzis är på jobbet när en pappa till Nicolas kompis ringer och berättar vad som har hänt.

– Han sa åt mig att jag skulle sätta mig ner och så sa han att det har hänt något med Nicola. Efter ett tag berättade han att Nicola var död. Jag började storgråta och fick ett utbrott och slog i fönstret, berättar han.

Nicola sköts ihjäl på Bromma gymnasium.

– Senare var vi på bårhuset och på rättegång, något jag inte skulle önska min värsta fiende. Men så kommer en styrka inom en, redan en halvtimme efter att jag fått reda på det så tänkte jag att, nej det här ska inte döda oss. Redan där började jag övertala mig själv.

Den första tiden efter mordet flydde Georgios in i arbetet med sitt egna företag.

– Jobbet var ett sätt att glömma, jag kunde koncentrera mig på att bara jobba. Men sedan kom helgerna och då kom alla tankar tillbaka igen, säger han.

Nicola lämnade även efter sig tre syskon och en mamma.

ANNONS

I dag bor Georgios på Cypern för att arbeta med sina företag, när Nicolas levde bodde familjen i Vällingby. Det händer att han tänker tillbaka på den tiden, men för det mesta blir det bara jobbigt.

– Jag ser för de mesta bara framåt, det är sällan jag går tillbaka och tänker på vad jag kunde ha gjort. Idag är min vardag full, Nicola är inte det första och sista jag tänker på när jag vaknar och innan jag ska sova, det vore självplågeri. Man måste bli lite känslokall för att klara av det här, men sedan gråter jag när jag går till hans grav.

Den 19-åriga gärningsmannen dömdes till fängelse i åtta år. Motivet ska ha varit tjafs om en påse valium. I dag har han avtjänat sitt straff.

– Nicola var helt oskyldig, den här personen kände inte honom. Nicola såg sig omkring som alla barn, många testar droger, jag gjorde också det som ungdom. Mitt barn hade ingen kriminell bakgrund säger han och fortsätter:

– I början fantiserade jag om att mörda honom och gjorde planer för hur det skulle gå till. Jag tänkte att antingen så dödar jag den där idioten eller så ser jag till att bli framgångsrik, då vann det sistnämnda. Hade jag dödat honom skulle jag hamnat i fängelse, de skulle vara som ett självmord, säger Georgios.

Mordet på Bromma gymnasium var det första på en svensk skola, detta gjorde att man ökade säkerheten på många skolor i hela landet. På Bromma gymnasium började man med passerkort, övervakningskameror och en bemannad reception i skolans entré. I dag har dock skolan inte kvar kamerorna.

Den 13 december i år skedde ett mord på Enskede Gårds gymnasium, något som har rört upp känslor på Bromma gymnasium.

– Vissa har ett behov av stöd efter det som har hänt i Enskede. Sedan har vi personal som jobbar kvar här sedan mordet som skedde 2001, för dem finns en beredskap om gamla känslor väcks till liv, säger Johan Norvell, rektor vid Bromma gymnasium.