Lottas mördare anmäler Kriminalvården

Fängelseentré
33-åringen JO-anmäler Kriminalvården för att han inte får ta emot kvinnobesök i fängelset.
Den 33-årige man som dömts till 18 års fängelse för att ha slagit ihjäl Lotta Rudholm i Bromma JO-anmäler nu Kriminalvården.
Anledningen är att han nekas besökstillstånd för kvinnliga bekanta.

Den 4 juni 2016 blev 41-åriga Lotta Rudholm svårt misshandlad av en 33-årig man, som hon träffat sedan en tid tillbaka, i sin lägenhet i Bromma. Misshandeln var av sådan grad att hon aldrig återhämtade sig från skadorna som uppstod, och kort senare dog hon på sjukhus.

I december fastställdes domen för 33-åringen till 18 års fängelse. Tingsrätten dömde först mannen till livstids fängelse, men hovrätten sänkte till ett tidsbestämt straff.

Nu anmäler 33-åringen Kriminalvården till Justitieombudsmannen, JO, skriver Aftonbladet. Orsaken är att han inte får ta emot besök av kvinnor.

Enligt tidningen ska 33-åringen, i en handskriven JO-anmälan, ha kallat det hela ett ”psykiskt övergrepp” mot honom eftersom ”man lär sig inget av att inte får träffa eller samtala med kvinnor för en period av 12 år”.

I mars riktade riksåklagaren kritik mot att en förundersökning mot Lottas mördare lades ned kort före mordet. Vidare kritiserades att åklagaren inte försökte bilda sig en uppfattning om läget när Lotta drog tillbaka polisanmälan mot mannen.

Polisen har också fått kritik internt för själva utredning av mordet. Bland annat ledde en omorganisation till att utredarna hade svårt att få kontakt med relevanta personer och att de saknat erfarenhet av att utreda brott i nära relationer.