Mördaren åtalad – motivet en gåta

En 20-årig man åtalas nu för mordet i Alby i mitten av augusti. Men något motiv finns inte.

Den 16 augusti förra året mördades en 27-årig småbarnspappa vid tunnelbanans övre uppgång i Alby. Han knivhöggs i hjärtat och avled på väg till sjukhus. I fredags åtalades en 20-årig man misstänkt för mordet.

– Ett vittne beskriver hur de stod och pratade i några minuter, sedan högg 20-åringen plötsligt mot 27-åringens bröst. Kniven gick rakt in i hjärtat, säger åklagare Stefan Creutz.

20-åringen nekar till mordet, precis som han har gjort hela tiden. Något motiv till varför han skulle ha gett sig på 27-åringen har inte utredarna kunnat hitta. Det finns inget konkret samband mellan de båda. 20-åringen har dömts för flera brott tidigare, 27-åringen är ostraffad och beskrivs som en skötsam småbarnsfar.

Mordvapnet har man inte heller hittat. Den tekniska bevisningen är begränsad – varken fingeravtryck eller dna finns.

– Men vi har 20-åringens mobiltelefon som låg på mordplatsen, säger Stefan Creutz.

Under utredningens gång har polisen sökt efter flera vittnen, bland annat en cyklist som syns på SL:s övervakningsfilmer. Förutom vittnen som pekar ut 20-åringen lutar sig åtalet på den misstänkte mördarens agerande efter mordet. Bland annat ett möte med en 19-åring som nu åtalas för grovt skyddande av brottsling.

– Han dyker upp där någon minut efter mordet och ber att få låna hans telefon. Sedan ringer han sin syster och beordrar henne att lämna hemmet, säger Stefan Creutz.

20 ungdomslyor på gång i Tuna Upprustad stig blir Ny gångväg till Huddinge

Tumba Botkyrkabyggen planerar att bygga ett hus med omkring 20 ungdomsbostäder i Tuna. Huset ska ligga norr om Tumba kyrka och är tänkt som en fortsättning på de lamellhus som ligger längs med Tunavägen.

Botkyrka kommun har nu skrivit ett ramavtal med bostadsbolaget om att inom två år komma i gång med byggnadsarbetet.

Tullinge Kommunen vill att gångvägen mellan Nejlikevägen i Tullinge och Parkvägen/Hörselslingan i Huddinge ska breddas, grusas och göras mindre brant så att folk lättare kan ta sig ner till sjukhusområdet.

Dessutom ska skyltar sättas upp som visar vägen till stigen. Det skriver kommunen i ett svar på ett medborgarförslag från en Tullingebo.

I teorin är gångvägen en rejäl genväg på över 500 meter för omkring 150 hushåll, enligt kommunen.

20-åringen högg plötsligt mot 27-åringens bröst. Kniven gick rakt in i hjärtat.