ANNONS

Mördaren kan bo i Väsby

Spaningsledaren Stefan Edin och biträdande spaningsledaren Mikael Wessling jobbar intensivt med att försöka lösa mordet på den 21-åriga kvinnan.
Spaningsledaren Stefan Edin och biträdande spaningsledaren Mikael Wessling jobbar intensivt med att försöka lösa mordet på den 21-åriga kvinnan.
Polisens hypotes är att den man som mördade den 21-åriga kvinnan bor i Väsby eller har koppling till området.

Spaningsledaren vädjar nu om fler tips på personer som uppträtt underligt vid tiden för brottet.

– Vi måste lösa det här tillsammans, säger han.
ANNONS

Utredningen om mordet på den 21-åriga kvinnan i motionsspåret i Runby den 5 augusti bedrivs från polishuset i Sollentuna.

Som första tidning har Lokaltidningen Mitt i fått träffa spaningsledaren Stefan Edin och biträdande spaningsledaren Mikael Wessling.

De vädjar nu till alla Väsbybor att höra av sig till polisen med tips på personer som kan ha med mordet att göra.

– Det handlar om tips på personer i lokalsamhället som på ett eller annat sätt har betett sig konstigt eller ändrat sitt beteende under den här tiden, säger Mikael Wessling.

– Vi vill väcka Väsby och vädjar till alla medborgare att hjälpa till. Det är bättre att få in tusen tips för mycket än ett för lite, säger Stefan Edin.

Mordutredarna arbetar med teorin att mördaren antingen bor i Väsby eller har koppling till området.

– Man behöver inte vara kriminolog för att förstå att det är högst osannolikt att någon tagit pendeltåg från Nynäshamn och sedan hamnar i ett motionsspår i Väsby, säger Stefan Edin.

Sedan tidigare är det känt att polisen har säkrat dna från brottsplatsen som man är säker på kommer från gärningsmannen. Men mer än att mördaren är en man vet inte polisen. För trots sökningar i både nationella och internationella dna-register har man inte fått träff.

– Antingen har han inte begått något grovt brott tidigare eller så har han gallrats ur registret. Det kan också vara någon som kommer från ett land som inte har den här tekniken i samma utsträckning, säger Stefan Edin.

ANNONS

Polisen följer upp alla tips på personer genom att topsa dem. Hittills har omkring 300 personer fått lämna dna-prov.

– Många kommer att känna någon som har blivit topsad eller själv bli topsad. Det är inte samma sak som att man är misstänkt, säger Stefan Edin.

– Dna-proven jämförs bara med det här brottet och läggs inte in i något register, tillägger Mikael Wessling.

Mordutredarna vill inte spekulera kring det faktum att brottet begicks när det var ljust ute och folk i rörelse. De vill heller inte säga hur mordet gick till.

– Det är detaljer som vi måste ha kvar till en förhörssituation. Att bedriva förundersökning i media gagnar ingen, säger Mikael Wessling.

Är ni övertygade om att lösa mordet?

– Ja, det kommer vi att göra, säger Mikael Wessling.

Fakta

Polisen har rätt att topsa

En topsning är ett salivprov som går till så att en provtagningspinne gnuggas mot kindens insida.

Polisen har rätt att ta dna-prov även på personer som inte är skäligen misstänkta. Det gäller grova brott och där det är av särskild betydelse för utredningen.

Vid kriminalteknisk analys ger dna-profilen bara information om det är en man eller kvinna. Ingen information om genetiska särdrag eller egenskaper kan utläsas.

Analyserna görs av Nationellt forensiskt centrum (tidigare kallat SKL).

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.