ANNONS

Mordåtalad 22-åring är inte psykiskt sjuk

Imorgon, tisdag, återupptas rättegången mot 22-åringen de åtta andra åtalade unga männen.
Imorgon, tisdag, återupptas rättegången mot 22-åringen de åtta andra åtalade unga männen.
På tisdagen återupptas rättegången där 22-åringen och sju andra unga män står åtalade för tre mord.
Mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning, vilken kommit fram till att han inte är psykiskt sjuk. Därmed kan mannen dömas till fängelse.
Mannen menar dock själv att han var psykiskt sjuk den 7 mars då paret mördades.
ANNONS

22-åringen har tidigare erkänt att han ska ha knivskurit mannen i det par som mördades 7 mars förra året. Han har dock förnekat mord på mannen och hans sambo.

22-åringen nekar också till att ha mördat den 25-åring som först sköts i ett garage på Lötsjövägen och senare sköts till döds utanför Karolinska sjukhuset, 22 januari i fjol.

Tidigare har mannen genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning då han i polisförhör beskrivit att han fått hallucinationer och hur han upplever att onda väsen har tagit plats i olika människor.

Han har även beskrivit att han under knivhuggning av det 40-åriga paret upplevde sig bli en annan person och att två röster sa åt honom att utföra dådet.

Menar att han var sjuk

Nu är även en stor rättspsykiatrisk undersökning gjord, vilken visar på att mannen inte är psykiskt störd.

Mannen själv menar dock att han var sjuk den 7 mars när paret mördades.

– Han delar inte deras uppfattning utan menar att han, utifrån hur han beskrivit att han mådde då, inte var frisk vid det tillfället, säger 22-årings advokat Carla Pantzar.

I intyget från rättsmedicinalverket står bland annat att 22-åringen ”har begått de misstänkta gärningarna under påverkan av en psykisk störning som dock inte är allvarlig”.

22-åringen och advokat Carla Pantzar har kommit överens om att låta tingsrätten döma på de grunder som nu framkommit i undersökningen, och sedan ta ställning till hur man går vidare i en eventuell hovrättsförhandling.

ANNONS

Långa straff väntar

Totalt åtta unga män står åtalade misstänkta för de tre morden. En man står åtalad för skyddande av brottsling.

Åklagare Olof Calmvik har yrkat på långa fängelsestraff för de åtalade. I och med att 22-åringen inte anses vara psykiskt sjuk kan nu även han dömas till fängelse.

Han nekar dock fortsatt till att ha varit inblandad i mordet på 25-åringen.

– Han hävdar att han inte haft något med mordet på 25-åringen att göra, säger Carla Pantzar.

Tingsrätten har dock kommit fram till att det finns övertygande bevisning för att han ändå varit involverad.

Imorgon, tisdag, återupptas rättegången, vilken har pausats i väntan på resultatet av den psykiatriska utredningen.

Fakta

Detta har hänt

  • 22 januari 2017 skjuts en 25-årig man i ett garage i Hallonbergen. Han körs sedan i bil av en vän till Karolinska sjukhuset, men blir på nytt skjuten utanför sjukhuset och dör av sina skador.
  • 7 mars 2017 knivhuggs en kvinna i 40-årsåldern, till döds i sin lägenhet i Hallonbergen. Hennes man, också han omkring 40 år gammal, flyr ut genom ett fönster, men blir upphunnen av gärningsmännen och knivhuggs. Mannen avlider senare av sina skador. Mannen ska ha blivit vittne till skjutningen av 25-åringen i garaget, vilket polisen tror är motivet till mordet.
  • Sex män åtalas för mord alternativt medhjälp till mord på 25-åringen. En man står åtalad för skyddande av brottsling.
  • Fyra män åtalas för mord och grovt övergrepp i rättssak för mordet på det 40-åriga paret. Två av dessa män åtalas även för mordet på 25-åringen.
  • Alla åtalade var vid mordtilfällena mellan 16-21 år gamla.
  • Åtalet innehåller också åtalspunkterna: grovt olaga vapeninnehav, narkotikabrott och misshandel.