Polis utreder mordbrand efter eldsvådan i Vasastan

Blåljus brandbil
Polisen utreder mordbrand alternativ allmänfarlig vårdslöshet.
Igår kväll utbröt en brand i ett flerfamiljshus på Ynglingagatan. Personer var tvungna att evakueras via fönstren och brandbilarnas stegar. Nu utreder polisen mordbrand alternativt allmänfarlig vårdslöshet.

Strax innan klockan 21 igår kväll började det brinna i ett flerfamiljshus på Ynglingagatan i norra Vasastan, som Mitt i berättade tidigare imorse. Branden kunde släckas inom en timme men flera personer var tvungna att evakueras och ett tiotal personer fördes till sjukhuset för vård.

– 55 personer  evakuerades och undersöktes av ambulanspersonal. I slutändan blev de 15 personer, varav tre barn som fördes till sjukhus, säger Staffan Ljung, operativ chef på Storstockholms räddningscentral.

Han säger att ingen skadades allvarligt men att ett par personer fick lättare brännskador.

I trappuppgången utvecklades röken kraftigt och brandkåren tvingades använda brandbilarnas maskinstegar för att komma i kontakt med de boende i huset. De knackade på rutorna för att undersöka om någon var rökskadad och i flera fall var de tvungna att slå sönder rutorna för att försäkra sig om att ingen var skadad.

Hur branden startade är ännu oklart men polisen har under morgonen varit på plats för den tekniska undersökningen.

– Det rörde sig om 8-10 sopsäckar som brann i trappuppgången, säger Albin Näverberg på Stockholmspolisen.

Polisen meddelade strax efter att de kommit till eldsvådan att det kunde finnas gastuber i huset, men någon risk för explosion uppstod aldrig.

Finns det någon misstanke om brott?

– Sopsäckar börjar inte brinna av sig självt. Man har gjort en teknisk undersökning och man utreder händelsen i nuläget som mordbrand alternativt allmänfarlig vårdslöshet.

Texten har uppdaterats.