Mordbranden har chockat grannarna

Här brändes två barn ihjäl. Ett tredje lyckades ta sig ut och togs om hand av fastighetsägaren.
Här brändes två barn ihjäl. Ett tredje lyckades ta sig ut och togs om hand av fastighetsägaren.
I grannskapet är stämningen dämpad efter tragedin förra helgen då en pappa brände ihjäl två av sina barn utanför Dalarö.

– Jag mår väldigt dåligt av det som hänt, säger fastighetsägaren, som såg hur sitt fritidshus brann ner med två barn i.

Pappan tände eld på huset mitt i natten samtidigt som tre av hans barn låg och sov därinne.

Händelsen har skakat hela landet och nu sitter pappan, som erkänt mord, försök till mord och mordbrand, häktad i väntan på rättegången och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Lokaltidningen Mitt i träffade och pratade i förra veckan med folk på Malmvägen några dagar efter tragedin.

Husägaren själv, som tog hand om det barn som lyckades ta sig ut, men inte kunde rädda fritidshuset och de två syskonen, menar att hela vardagen förändrats över en natt.

– Självklart finns det många offer i detta. Det är inte lätt att vara den som var närmast huset.

Vad har du haft för intryck av mannen?

– Han har alltid varit väldigt social och trevlig under tiden han hyrt och verkligen inte visat prov på något annorlunda beteende. Varannan helg var han i stugan med sina barn, säger fastighets­ägaren som hyrde ut fritidsstugan.

Långt ifrån alla i området har vetat om att mannen och barnen ­ibland vistats där.

– För mig är det en nyhet att grannen hyrde ut den stugan. Det är hemskt, man är fullkomligt chockad. Det här berör ju mig också, säger en av de närmaste grannarna.

En annan granne tycker det är otäckt att det hänt så nära dem.

– För bara något tag sedan såg jag småbarn leka på tomten och nu detta. Man vill knappt titta på stugan när man går förbi. Folk är nedstämda, man håller sig hellre inne än går ut med hunden eller plockar svamp.

Haningepolisen hade styrkor på plats vid tragedin. De har erbjudits krishjälp.

– De flesta poliser har själv små barn i denna ålder och jag vet att de flesta av oss har svårt att värja sig när det blir så tydligt och verkligt som här, säger Albin Näverberg, presstalesman vid polisen.

Mannens advokat har uppgett att den brutala branden var ett led i ett utvidgat självmordsförsök och menar att det bara är en tillfällighet att mannen inte hann ta sitt liv.

En svår fråga som väckts hos grannarna och andra berörda är hur man pratar med sina egna barn om en så ofattbar händelse.

Ylva Edling, psykolog på Rädda barnen, menar att man kan tänka lite olika, beroende på barnets ålder. Ett litet förskolebarn behöver inte informeras om vad som hänt, förutsatt att man vet att det inte har några funderingar.

– Men om man vet att barnet hört något är det bättre att prata om det. Små barn som inte får svar på frågor kan bygga upp fantasibilder som är värre än verkligheten. En bra ingång till ett samtal kan vara att läsa barnböcker om döden.

Hon betonar vikten av att vara lyhörd för barnens frågor och att svara sakligt och ärligt, utan att lägga till detaljer, som barnen inte frågat efter.

Bland äldre barn i skolåldern och tonåren är sannolikheten att de hört talas om det tragiska fallet mycket större än bland små förskolebarn. Därför tycker Ylva Edling att det är viktigt att skolpersonal och föräldrar kollar upp vad barnen har hört.

– Det här kan väcka mycket frågor om varför en förälder gör så. Det kan bli ett viktigt samtal där det är bra att vara tydlig med vad man vet och inte vet, säger hon.

Han har alltid varit väldigt social och trevlig under tiden han hyrt och verkligen inte visat prov på något annorlunda beteende.Husägaren

Fakta

Två små barn brändes inne – pappan gripen

Natten till förra söndagen larmades polis och räddningstjänst till fritidshusområdet utanför Dalarö.

Två barn i förskoleåldern hade bränts inne, ett tredje hade tagit sig ut och larmat grannarna.

På måndagen greps pappan på Öland och fördes till rättspsykiatrin i Huddinge.

Under häktningsförhandlingen i torsdags erkände mannen. Han ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Under förra veckan fick personal, föräldrar och barn på förskolan där barnen gick information och stöd.

I Haninge hölls Dalarö kyrka öppen under hela måndagen med en präst närvarande.