ANNONS

Mordbrännaren fångades på film

Mannen stänker bensin på väggen. Sedan tänder han på. Polisen letar nu efter personen på bilden.
Mannen stänker bensin på väggen. Sedan tänder han på. Polisen letar nu efter personen på bilden.
Mannen som tände eld på medborgarkontoret fångades på film.

Nu letar polisen efter gärningsmannen – och utreder om det finns ett samband mellan de senaste brandattentaten i Tensta.
ANNONS

Strax efter klockan två natten mot den 3 november rullade en bil fram och parkerade vid Spånga-Tensta medborgarkontor i Tensta.

En man klev sedan ut med en bensindunk och började stänka bensin på medborgarkontorets fasad. Sedan tände han på.

– Vi har inget motiv. Det kan vara ett sätt att visa sitt missnöje, kanske för ett beslut taget av förvaltningen som man är missnöjd med och man ger sig då på allmänna byggnader, säger Petri Numminen, vid Västerortspolisen.

Kort efter att mannen tänt på stod huset och bilen i lågor. Men vad mannen inte visste var att en övervakningskamera i centrum fångade hela händelseförloppet på film. Där kan man se hur mannen slår sönder fönster till medborgarkontoret och stoppar in papper för att elden ska ta sig bättre.

– Just nu söker vi efter mannen på bilden. Vi vet att det var minst två gärningsmän i bilen och det kan ha varit fler, säger Petri Numminen.

Polisen uppskattar att mannen på bilden är mellan 17 och 25 år. Man letar nu också efter ett vittne som ska ha sett hela händelseförloppet och hoppas att det ska leda dem vidare.

Bilen som användes vid tillfället, och som också antändes, tillhör enligt polisen en så kallad bilmålvakt – en person som för en summa pengar låter andra skriva sina fordon i deras namn.

– Det gör det svårt för oss att komma åt gärningsmännen eftersom bilmålvakterna sällan vet vilka som använder bilarna. Något annat som försvårar utredningen är att bevis vid bränder ofta förstörs av branden. För att ha en chans att lösa sådana brott måste man nästan ta personerna på bar gärning, säger Perti Numminen.

En dag senare var det dags igen i Tensta. Parkleken Erikslund eldhärjades svårt natten till den 5 november. Även denna gång var branden anlagd.

ANNONS

– Vi letar efter samband mellan de två bränderna och utesluter inte att det kan vara samma gärningsmän, säger Petri Numminen.

Det senaste halvåret har Tensta utsatts för en rad bränder. Förutom medborgarkontoret och parkleken Erikslund utsattes även ungdomsgården Blå huset i augusti i år för en brandattack. Från årsskiftet fram till den 18 november i år har dessutom 47 bilbränder rapporterats i Tensta, enligt polismyndigheten.

Flera läsare har den senaste tiden hört av sig till Lokaltidningen Mitt i och uttryckt oro och rädsla efter det som hänt. Ann-Katrin Åslund (FP), ordförande i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd, säger däremot att hon inte har fått några indikationer på att invånarna är oroliga.

Enligt informationen vi fått från polischefen rör det här sig om enstaka händelser. Och nu har det gått cirka två veckor sedan attentaten och inget mer har hänt, säger Ann-Katrin Åslund.

Hur ska stadsdelen kunna värja sig mot sådana här händelser? Finns det en åtgärdsplan?

– Vi vidtar åtgärder direkt när något sådant här inträffar, men vilka åtgärder det är tänker jag inte gå ut med. Vi har också ett bra samarbete med de goda krafterna i närsamhället. Det har visat sig vara framgångsrikt och vi kommer att fortsätta med det.

Om det visar sig att det finns ett samband mellan de två attentaten – vad kommer ni politiker att vidta för åtgärder?

– Det tänker jag inte spekulera i. Det har som sagt gått två veckor sedan attentaten och inget mer har inträffat, säger Ann-Katrin Åslund.

Båda bränderna rubriceras som mordbrand.

Nu sitter personalen på medborgarkontoret tillsvidare i Spånga-Tenstas förvaltning i Lunda.

I parkleken arbetar förvaltningen för att få en tillfällig paviljong på plats vid Erikslund. Målet är att verksamheten ska vara igång som vanligt om sex till åtta veckor.