ANNONS

Morddom prövas igen

1986 dömdes Samir Sabri för knivmord på sin styvmamma. Han erkände först, men tog tillbaka erkännandet ett par år senare.
1986 dömdes Samir Sabri för knivmord på sin styvmamma. Han erkände först, men tog tillbaka erkännandet ett par år senare.
Samir Sabri var 15 år när han dömdes för mord på sin styvmamma.

29 år senare har förundersökningen öppnats på nytt, efter att domen och utredningen granskats i podden Fallet.
ANNONS

– När man googlar mitt namn står det att jag är en mördare, men jag har inte dödat någon.

Samir Sabri är 45 år och bor i Sundbyberg. 1986 dömdes han för knivmord på sin styvmamma i Tensta. Han erkände först, men tog tillbaka erkännandet ett par år senare.

Han sa då att han i själva verket blivit vittne till hur hans pappa dödade styvmamman, men att han tog på sig skulden för att pappan skulle slippa fängelse.

Fallet prövades dock inte på nytt och Samir, då 15 år, fick två års ungdomsvård.

Men under våren 2015 kastades nytt ljus på mordet när podcasten Fallet började sändas. I podden granskade Anders Johansson, journalist på Aftonbladet, polisutredningen och intervjuade en mängd experter och utredare. Det ledde till en resningsansökan till hovrätten i somras.

Och förra veckan, 29 år efter mordet, beslutade åklagare att återuppta förundersökningen.

För Samir är det omtumlande.

– Jag har skrattat och gråtit. Jag har inte vågat tro på det, men nu får jag en ärlig chans, säger han.

Efter domen 1986 levde han som kriminell i många år, avtjänade totalt tolv år i fängelse för bland annat rån och narkotikabrott. Brytpunkten kom 2008 när släpptes från ett långt fängelsestraff. Ett år senare startade han föreningen 2nd chance i Hallonbergen, där han jobbar med att få unga ur kriminalitet. Han har styrt upp sitt liv, men morddomen har legat kvar som ett tungt ok.

ANNONS

– Det skulle vara som ett avslut att få domen prövad i hovrätten, säger Samir.

Åklagare Anders Tordai, som fattade beslutet att öppna polisutredningen igen efter 29 år, säger att det är ett sällsynt fall.

– Det är vanligare att gamla olösta mord tas upp på nytt. Att dömda personer begär resning efter så långt tid är väldigt ovanligt. Senast var det väl Thomas Quick.

Nu ska bland annat nya undersökningar göras av spår från brottsplatsen och nya förhör ska hållas.

– Det har framkommit uppgifter från personer som inte vara föremål för polisutredningen, 1986. Jag tycker att det verkar som att de kan lämna intressanta uppgifter, säger Anders Tordai.

Journalisten Anders Johansson tror att det material han grävt fram kan hålla hela vägen till hovrätten.

– Det har hänt förr att dömda sagt att de är oskyldiga. Men ju mer jag grävde i det, desto mer övertygad blev jag om att Samir var oskyldig, säger han.

I podden har flera uppgifter presenterats som bevis på att Samir inte dödade sin styvmamma. Bland annat hittades knappt något blod på Samirs tröja, och tidpunkten för styvmammans död stämde inte heller med de uppgifter Samir lämnade vid erkännandet.

Fakta

Grävpodd granskade fallet

21 maj 1986 hittas Samir Sabris styvmor mördad i familjens lägenhet i Tensta. 15-årige Samir erkänner och döms i tingsrätten till rättspsykiatrisk vård.

1988 tar Samir tillbaka erkännandet. Han hävdade att hans numera avlidne pappa dödat styvmamman.

Våren 2015 granskas fallet i Aftonbladets grävpodd Fallet.

I juli lämnas en resningsansökan in till hovrätten.

Nu har en åklagare beslutat att återuppta förundersökningen, i syfte att eventuellt kunna tillföra nya uppgifter inför resningsbeslutet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.