ANNONS

Morddömd på rymmen överklagar till HD

Rikstens friluftsstad mord
Polisens tekniker på plats. Knivdådet skedde utomhus i bostadsområdet.
Den man som dömts för mord efter knivdådet i Rikstens friluftsstad överklagar till Högsta domstolen, HD. Mannen hävdar nödvärnsrätt och vill bli frikänd.
I somras rymde 25-åringen från en fångtransport i Laxå.
ANNONS

Både tingsrätten och hovrätten dömde den 25-årige mannen till fängelse i 14 år. Detta efter att han knivdödat en annan man i Rikstens friluftsstad i november förra året.

Men nu har mannen och hans advokat överklagat till Högsta domstolen. I sin överklagan skriver advokaten att det finns oklarheter i bevisprövningen när det gäller nödvärnsrätten, det vill säga vilka den rätt en person har att försvara sig om personen blir angripen.

Skada på handen

Den dömde menar att det inte går att utesluta att han handlade i nödvärn när han dödade mannen i Rikstens friluftsstad. Bland annat pekar den dömde på att skadan på hans högra hand är en avvärjningsskada.

Återvände beväpnade

Vidare bland annat på att hovrätten dragit förhastade slutsatser kring att han och en annan 25-åring lämnat området och sedan återvänt beväpnade. Den morddömde hävdar att han i själva verket skulle befria en tredje man som befann sig i fara.

Vill se vägledning

Mannens advokat skriver i överklagan att det behövs vägledning från HD i vilka krav som ska ställas när gäller att motbevisa en person som hävdar nödvärnsrätt. Den morddömde vill i första hand bli frikänd och i andra hand bli dömd för dråp.

Även den andre 25-åringen som dömts till fängelse i 1 år och 6 månader för medhjälp till grov misshandel har överklagat hovrättens dom.

 

 

Rymde i Laxå

25-åringen rymde från en fångtransport i Laxå den 12 juli. Rymningen fick stor nationell uppmärksamhet.

Han har inte återfunnits utan är på fri fot, enligt Expressen.

ANNONS