ANNONS

Morddömd nekas få öppen vård i frihet

En marsdag 1967 lamslogs Lidingö. En åttaårig pojke hade blivit mördad på ön.

Nyligen ansökte den 83-årige förövaren om att bli frisläppt – men det blev avslag.
ANNONS

Den 22 mars 1967 kom inte en 8-årig pojke från Larsberg hem som vanligt. Föräldrarna blev oroliga och larmade polisen. I dag 91-årige Henning Hellström, var vakthavande polisbefäl på Lidingö och bor fortfarande på Lidingö, minns tydligt denna kväll.

– Jag gick på mitt pass vid klockan 22.30 och då fick vi via växeln veta att en pojke saknades. Det var inte roligt. Jag började genast organisera eftersök på pojken. Vi ringde in poliser som var lediga och vi blev ett 20-tal poliser. Vi tog hjälp av hundpatruller, säger han.

De letade febrilt i omgivningarna kring Larsberg.

– Vi frågade föräldrarna om var han brukade leka. Vi letade överallt, men det var mörkt vilket gjorde det svårt. Jag minns att vi gick upp på vindarna på de stora höghusen i Larsberg. Men vi hittade honom inte, säger han.

På morgonen fann polisen pojken död vid en flotte som låg vid strandkanten mot Lilla Värtan, nedanför nuvarande Baggeby gård.

En Lidingöbo, som vill vara anonym, minns händelsen med fasa:

– Det var förskräckligt. Jag kommer ihåg att det pratades länge om detta på Lidingö.

Det tog bara några dagar innan polisen hade ringat in vem den skyldige var. Det var en tidigare dömd man som hade förgripit sig sexuellt på pojken och mördat honom. Mannen dömdes samma år till sluten rättspsykiatrisk vård. 2010 rymde han under en permission – men kunde gripas sedan polisen utfärdat rikslarm.

Nyligen, nästan 50 år efter mordet, ansökte den numera 83-årige mannen i Högsta förvaltningsdomstolenom att bli frisläppt och få öppen vård. Han hade tidigare fått nej i förvaltningsrätten och kammarrätten. Advokat Anja Åström företräder den morddömde.

ANNONS

– Han har suttit inlåst väldigt länge och han kommit upp i åldern. Han skulle vilja bo på ett ålderdomshem. Vår bedömning är att åldern spelar roll och återfallsrisken är liten, säger hon.

läkarE har dock gjort en annan bedömning. I sitt utlåtande till förvaltningsrätten skrev chefsöverläkaren inom rättspsykiatri i Stockholm att 83-åringen saknar insikt om sina brott och att risken för återfall i brott bedöms som hög.

För att ärendet skulle tas upp i Högsta förvaltningsdomstolen krävdes prövningstillstånd. I förra veckan meddelade domstolen att 83-åringen fick avslag på sin ansökan.

Var sjätte månad sker en ny prövning om en person som dömts till rättspsykiatrisk vård ska fortsätta vårdas.

Så här såg det ut i Lidingö Tidning kort efter mordet 1967.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.