Morddömd slipper livstids fängelse

Hovrätten har sänkt straffet för den man som i början av året dömdes för våldtäkt och mord på sin hustru i Hallunda. I stället för livstid fick han 13 års fängelse.

Mannen överklagade tingsrättens livstidsdom och yrkade genom sin advokat att han bland annat skulle frias från grov våldtäkt och att fängelsestraffet skulle tidsbestämmas.

Avgörande för hovrättens dom var mannens ålder. Eftersom det är osäkert hur gammal han är gjordes en åldersutredning. Den visade att han ska ha varit mellan 19 och 21 år när han begick brotten.

Hovrätten konstaterar att någon som begår brott innan 21 års ålder inte får dömas till livstids fängelse. ”Med hänsyn till vad som klarlagts beträffande den tilltalades ålder, det vill han var lite drygt 19 år när han begick brotten, ska fängelsestraffets längd bestämmas till 13 år”, skriver rätten.

– Det finns två id-dokument. Det första visar att han var över 21 år. Det som dök upp i ett sent skede skulle visa att han var 19 år, men jag tror inte att det dokumentet är riktigt, säger Anna Svedin, kammaråklagare, som i övrigt är nöjd med domslutet.

Mannen ska utvisas på livstid efter avtjänat straff. Han har även dömts att betala skadestånd.

– Det ska sägas att den dömde hela tiden påstått att han är 19 år, eller yngre. Han vet inte exakt hur gammal han är, säger Anna Svedin.

Enligt domen mördade mannen sin hustru den 23 augusti 2012 i en lägenhet i Hallunda genom att skära henne i halsen ett stort antal gånger.

Ur domen framgår att det var ett hedersrelaterat brott. Det fanns vittnen som berättade om misshandel och tre dagar innan kvinnan mördades hade hon berättat för släktingar att hon tänkte lämna sin man.

Kvinnan berättade att han våldfört sig på henne efter att först ha tejpat för hennes mun och tejpat hennes armar och ben. Han hade misstänkt att hon varit otrogen.

Mannen erkände mord.