I mars förra året sköts en man i 30-årsåldern ihjäl i en lägenhet i Visättra. Han befann sig i köket tillsammans med två andra personer. I rummet intill låg ett barn och sov.

Tre män dömdes av Södertörns tingsrätt för inblandning i mordet. Domen överklagades till hovrätten och en av dem får nu ett betydligt hårdare straff.

Den man som dömdes för medhjälp till mord till 8 års fängelse i tingsrätten döms i hovrätten till fängelse i 14 år.

Den man, som vid händelsen var 17 år och avlossade de dödande skotten, erkände i hovrätten att han skjutit mannen med flera skott. Han får nu straffet sänkt med två månader, eftersom ha suttit i häkte en längre tid.

Första fallet i Sverige

Hovrätten fastställer tingsrättens dom att han ska utvisas på livstid efter avtjänat straff. Mannen, som nu är 18, är inte svensk medborgare men har bott här hela sitt liv. Han ska inte ha någon koppling till landet som han ska utvisas till utöver medborgarskapet.

– Det är så vitt jag vet den första domen i Sverige under de här förutsättningarna. Det vill säga att det är någon som fötts och växt upp i Sverige som utvisas, säger hovrättsrådet Therese Linderoth till SVT.

Att det är möjligt att utvisa honom beror på att lagen har ändrats.

– Jag hoppas att Högsta domstolen lyfter det här målet för att ge oss vägledning i hur vi ska döma framåt, säger Therese Linderoth till SVT.

Hovrätten fastställer även domen för den tredje mannen som dömts för mord till livstids fängelse.