Morddomen kommer att överklagas

Sex unga män dömdes under tisdagen, fem för mord och en för narkotikabrott. Tre frikändes.
Sex unga män dömdes under tisdagen, fem för mord och en för narkotikabrott. Tre frikändes.
Flera av de unga män som dömdes för bland annat mord och medhjälp till mord kommer att överklaga domen.
– Vi kommer självklart att överklaga domen, säger Max Ahlgren, advokat till den 21-åring som dömts för mord och medhjälp till mord på en 39-årig man och en 41-årig kvinna.

Fem av de åtta unga män som åtalats för mord/medhjälp till mord på en 25-årig man respektive en 39-årig man och en 41-årig kvinna i Hallonbergen förra året, dömdes till långa fängelsestraff.

Advokat Max Ahlgren företräder 21-åringen som dömdes till 14 års fängelse för mord respektive medhjälp till mord på paret som knivdödades 7 mars i fjol. 21-åringen frikändes dock från anklagelserna om att ha varit delaktig i mordet på 25-åringen 22 januari.

– Det är en välformulerad dom. Man har helt enkelt inte hittat tillräckligt med bevisning för att döma honom för mordet på 25-åringen, säger Max Ahlgren.

Jag har svårt att se de andras ansvar i detta

Max Ahlgren, advokat

Han tycker också att domskälen gällande att 21-åringen dömdes till medhjälp till mord på den 41-åriga kvinnan, är svaga. Enligt Max Ahlgren var det den 22-årige man som nu dömts för mord på kvinnan som själv stod för initiativet att döda henne.

– Jag har svårt att se de andras ansvar i detta, säger han.

21-åringen döms dock för mordet på den 39-årige mannen, något han förnekar.

– Han har erkänt grov misshandel, men menar att han inte haft för avsikt att beröva mannen livet. Man har heller inte kunnat klarlägga när det dödande knivhugget utdelats, och min klient säger att han tog avstånd innan det måste ha utdelats, då han säger sig ”ha fått nog”. Vi kommer självklart att överklaga domen, säger Max Ahlgren.

Väntad dom

Även Carla Pantzar som företräder den 22-åring som dömdes till livstids fängelse för alla tre morden, överväger att överklaga domen.

– Domslutet väntat utifrån de besked vi tidigare fått. Jag kommer nu att analysera domen i detalj och se hur vi går vidare, säger hon.

Om de överklagar domen så kommer de att fokusera på uppsåtet att döda, vilket 22-åringen inte menar att han haft, och på det sjukdomstillstånd som 22-åringen menar att han befann sig i när han ska ha knivhuggit paret.

Kan söka ersättning

Annika Nisser, företräder den 17-åring som frikänts från alla mordanklagelser och nu enbart döms för narkotikabrott.

– Jag konstaterar att domstolen gjort en riktig bedömning och min klient känner sig lättad, säger hon.

17-åringen har suttit häktad närmare åtta månader, något de eventuellt kommer att söka ersättning för.

Samma sak gäller den 20-åring som nu frikänts från alla mordmisstankar. Advokat Alain Soussi menar att domen var väntad och att de överväger att söka ersättning för de cirka sex månader som hans klient satt häktad.

Min klient känner sig lättad

Annika Nisser, advokat

Även advokat Johan Ödlund, som företräder den 19-åring som anklagats för grovt skyddande av brottsling, men som nu frikänts, är nöjd med domen.

– Jag är självklart mycket glad att tingsrätten delar frågan om min klients uppsåt, säger han.

Advokat Filip Rydin menar att domen mot hans klient, en 20-åring som döms till 10 års fängelse för mord på 25-åringen, bygger på indicer. De har redan bestämt sig för att överklaga domen.

Den 21-åringe man som även han döms för mord på 25-åringen till 12 års fängelse är mycket ledsen över domen enligt hans advokat Martin Persson. Mannen anser att han är helt oskyldig och är förvånad över att han dömdes enligt Martin Persson. Advokaten menar att bevisningen mot mannen är mycket svag och de tänker överklaga domen till hovrätten.

Fakta

De döms – och de frikänns

Den 22-årige man som genomgått den stora rättspsykiatriska undersökningen döms för tre mord, grovt vapenbrott samt grovt övergrepp i rättssak, till livstids fängelse.

Den andre mannen, 21 år gammal, döms för mord och medhjälp till mord på paret till 14 års fängelse. Han frikänns dock för mordet på 25-åringen.

En 20-åring man döms för mord på 25-åringen till 10 års fängelse.

En 21-åring man döms för mord på 25-åringen och grovt vapenbrott till 12 års fängelse.

En 17-åring man döms för mord och grovt vållande till annans död, till sluten ungdomsvård i tre år.

Den andra 17-åringen frikänns från mordmisstankarna men döms till ungdomsvård för narkotikabrott.

Två andra män, 19 och 20 år gamla, frikänns från mordmisstankar.

Den åttonde mannen, 19 år gammal, som åtalats för grovt skyddande av brottsling frikänns också.