ANNONS

Aron minns mordet på klasskamraten i skolan

För 16 år sedan skedde det första mordet på en svensk skola.
Aron Wiking satt i sitt klassrum när mordet skedde.
– Jag gick ut i korridoren och såg den blodiga kroppen som låg utanför toaletten, säger han.
ANNONS

Den 18 januari 2001 sköts eleven Nicolas till döds på en skoltoalett på Bromma gymnasium. Det var, innan attacken i Trollhättan, det värsta våldsdådet som har inträffat på en svensk skola.

 

Aron Wiking, 36, gick i Nicolas parallellklass 2001 och satt i klassrummet när mordet skedde.

– Jag satt i skolsalen på en lektion och Nicolas storebror började skrika och vi tittade ut. Vi hade klassrummet i samma korridor som toaletten där mordet skedde. Ingen av oss hade hört något skott när vi satt i klassrummet men sedan när jag gick ut i korridoren såg jag den blodiga kroppen som låg utanför toaletten, berättar han.

Aron Wiking gick i parallell-klassen när Nicola mördades på Bromma gymnasium.

Nicola hade skjutits i halsen av 19-årig pojke. Han andades när polisen kom men hade avlidit innan ambulansen hunnit komma fram.

ANNONS

– Jag glömmer aldrig när jag satt vid det stora fönstret ut mot gatan, jag såg han livlösa kropp föras in i ambulansen, säger Aron.

Aron och Nicola lekte tillsammans som barn då båda växte upp i Vällingby. I tonåren hade de glidit ifrån varandra.

Den 13 december i år skedde ett mord på Enskede gårds gymnasium. Det fick Aron att tänka tillbaka på det som hände i Bromma för 16 år sedan.

– Det var fullt med reportrar utanför skolan och vi hade en tyst minut för Nicola dagen efter. Det var väldigt väldigt konstigt. Jag tycker självklart mycket synd om eleverna i Enskede, jag vet ju hur förtvivlad man blir. Man vet ju inte varför det hände, vi elever fick inte veta så mycket. Jag vet fortfarande inte exakt vad som hände.