15-åring åtalas för mordförsök på Engelska skolan

Knivmisshandel vid Engelska skolan i Tyresö
Den 9 januari skadades två personer inne på skolan.
Den 15-åring som greps efter knivdådet på Engelska skolan åtalas nu för mordförsök och grov misshandel. Det beskedet kom på onsdagsmorgonen.
Pojken erkänner misshandel men förnekar mordförsök, enligt hans advokat.

Det var den 9 januari som två elever skadades på Engelska skolan i Tyresö. 15-åringen greps samma dag.

Nu åtalas 15-åringen för försök till mord. Åklagare Nicklas Englund lämnade i dag, onsdag, in stämningsansökan.

15-åringen ska ha försökt döda en annan pojke i 15-årsåldern genom att flera gånger hugga eller skära honom med kniv, enligt stämningsansökan. Pojken ska ha skadats i ansiktet och i låret. I andra hand vill åklagaren att brottet ska bedömas som grov misshandel.

Det står bland annat att ”gärningen varit livsfarlig och XXX uppvisat särskild hänsynslöshet och råhet bland annat genom sin knivhantering”.

15-åringen åtalas även för grov misshandel för att ha skadat en annan pojkes arm genom att hugga eller skära honom med kniv.

Nils Hillert – pojkens advokat – säger till Mitt i:

– Min klient erkänner att han har misshandlat killarna, och det är väl inte helt orimligt att anse att den misshandeln är grov med tanke på att det har funnits ett tillhygge. Han förnekar mordförsök och menar att han inte har haft något uppsåt att beröva honom livet, vilket utredningen gör alldeles uppenbart.

Han är förvånad över att åklagaren väljer att åtala för mordförsök.

Varför det?

– Med hänsyn till omständigheterna kring bråket och det våld som har utdelats. Det finns en massiv praxis kring vad gränsen mellan mordförsök och grov misshandel går och det är väldigt tydligt för mig i ljuset av den att det här inte kommer att bedömas som ett mordförsök.

Skolan: ”En polisiär fråga”

Polisen har tidigare uppgett att alla tre är elever på skolan.

Engelska skolan vill i dagsläget inte kommentera åtalet mot den 15-årige eleven.

– Vi har inga fler kommentarer kring den här händelsen. Åtalet är en fråga för polisen och den här pojkens försvarare. Med hänsyn till de inblandande och att det är en polisiär fråga så vill vi inte kommentera i nuläget, säger Emma Rheborg, kommunikationschef.

Dagen efter händelsen uppgav Engelska skolan att de skulle se över sitt sätt att arbeta.

– Vi har en väldigt bra grundsäkerhet i skolan redan. Vi har en ingång som är låst och en reception. Vi har väldigt bra koll på vilka besökare och elever som rör sig i huset och vi har många vuxna i korridorerna. Men som sagt, det finns alltid en anledning att utvärdera, sade Emma Rheborg, när Mitt i pratade med henne då.