ANNONS

Från mordlarm till rättegång – därför dödades Peter Plax

Mordet på Peter Plax från Danderyd. Rättegången avslutad. Dom väntas 18 november.
Peter Plax hittades död vid Rösjön 2 augusti. Han har beskrivits som en ambitlös och omtyckt person.
Rättegången mot 16-åringen som är åtalad misstänkt för mordet på Peter Plax vid Rösjön har avslutas. Nu väntar man på domen som kommer den 18 november. Mitt i har bevakat fallet som började kvällen den 2 augusti när Peter hittades död.
ANNONS

Larmet: 16-åringen ringde själv polisen

Den 2 augusti kom larmet. En 16-årige pojke ringde till polisen och berättade att han hade begått ett grovt brott. Vid Rösjön i Sollentuna fann polisen en död pojke och en yxa. Den döda pojken visade sig vara 16-åriga Peter Plax från Danderyd.

Gripandet: Pojkarna var skolkamrater

16-åringe som själv ringde till polisen häktades misstänkt för mordet på Peter Plax. Dagarna efteråt kom information fram om att pojkarna varit klasskamrater och gått i skolan tillsammans i Danderyd.

Yxmordet vid Rösjön: Häktade pojken och offret var skolkamrater

Mamman: ”Peter såg upp till honom väldigt mycket”

Några dagar efter yxmordet berättade Peters mamma Olga om om tragedin: ”Jag vill sprida en ljus bild av Peter, det är därför jag pratar. Och för att rikta kärlek och tacksamhet till alla som lider med oss och stöttar oss.”

Peters mamma om tragedin: ”Inga signaler på att något var fel”

Begravningen: Hundratals samlades för att hedra Peters minne

Två veckor efter mordet vid Rösjön jordfästes Peter Plax vid Danderyds kyrkogård. Familj och många vänner närvarade. Veckan innan samlades skolkamrater, grannar och föräldrar på Fribergaskolans skolgård för att hedra minnet av Peter.

Tros ha mördats vid Rösjön av nära vän – i dag begravs Peter Plax

ANNONS

Kevin och Leo bjöd in hundratals att minnas mördade vännen

Sinnesundersökning: 16-åringen lider av psykisk störning

Några veckor efter Peters död rapporterades det att den mordmisstänkte 16-åringen kan lida av en allvarlig psykisk störning, efter att han genomgått den lilla sinnesundersökning. Efter att den stora rättspsykiatriska undersökningen genomförts fastslogs att så var fallet.

Peter Plax mördare psykiskt sjuk – kan slippa fängelse

Planen: 16-åringen ville veta hur det var att döda någon

Den 16-årige pojke erkände tidigt att han mördat Peter Plax. I förhör berättade han om sin plan. Han sa att han kände för att döda någon, men att han inte visste varför. Under sommarlovet hade han haft tankar om att mörda någon eventuellt ta sitt eget liv.

16-åringens egna ord: Så planerade han mordet på Peter Plax

18-åringen: Han skulle ha dödats vid sjön

I förhören kom det även fram information om att Peter Plax inte var 16-åringens första tänkta mordoffer. Det var en 18-årig vän från Djursholm. 18-åringen berättade i förhör att han och 16-åringen planerat att mötas kvällen då Peter Plax mördades: ”Jag kan inte föreställa mig att han skulle döda mig. Det hade varit hemskt för mamma.”

16-åringens tänkta mordoffer: ”Hade varit hemskt för mamma”

Rättegången: Tros får vård

Den 31 oktober började rättegången mot den mordmisstänkte 16-åringen. Han har erkänt mordet men om han döms är det högst troligt att han döms till vård i stället för fängelse. Under tisdagen 5 oktober avslutades den fjärde och sista rättegångsdagen. Domen väntas komma den 18 november.

Mordet på Peter Plax – sista rättegångsdagen avklarad

ANNONS