Mordmisstänkt kvinna släpptes

Den 44-åriga kvinna som suttit häktad misstänkt för mordet på Nils Bergman i Skärholmen har släppts. Men Söderortspolisen är fortfarande hoppfull om att man ska kunna lösa det tio år gamla mordet.

Det var i november 2002 som 77-årige pensionären Nils Bergman knivhöggs till döds på en gångväg i Skärholmen. Polisen jobbade till en början utifrån teorin att det handlade om ett rånförsök som gått snett.

Men sedan Söderortspolisens så kallade cold case-grupp började titta på ärendet igen i höstas tror man istället att det kan ha skett en förväxling och att Nils Bergmans mördare i själva verket var ute efter en annan person.

För knappt två veckor sedan häktades en 44-årig kvinna skäligen misstänkt för mord. Men i början av förra veckan valde kammaråklagare Karolina Lindekrantz att häva häktningen. Detta eftersom hon ansåg att bevisen mot 44-åringen inte skulle hålla för en omhäktning på den högre misstankegraden, på sannolika skäl.

– Det krävs att misstankegraden ska ha höjts väsentligt och dit hann vi inte nå. Kvinnan häktades på en torsdag och det blev knappt om tid. Det är bara att finna sig i det, det är så regelverket fungerar, säger kriminalkommissarie Hans Strindlund. Han är en av två utredare som sedan i höstas jobbar med ärendet.

Han betonar att misstankarna mot den 44-åriga kvinnan, som tidigare haft besöksförbud mot bland annat sin ex-sambo, kvarstår.

– Det enda som har förändrats är att hon inte längre är frihetsberövad. Vi kommer att jobba vidare med utredningen med syftet att så småningom kunna nå fram till ett åtal, säger Hans Strindlund.

Fakta

Cold cases

Sedan i höstas har Söderortspolisens haft en satsning på olösta mordfall, så kallade cold cases.

Några av fallen, bland annat mordet på Nils Bergman, har tagits upp i tv-programmet Eterlyst.

Tidigare i våras lyckades man lösa ett dubbelmord som begicks i Högdalen 2007.