ANNONS

Mordrättegång i Danmark kopplas till gängkonflikt i Järva

Rinkeby torg i Rinkeby som ligger i Järva. Bilden är tagen september 2018. Foto: Anna Z Ek
De fem gängmedlemmarna riskerar nu högre straff än i Sverige.
Rättegången om förra sommarens dubbelmord utanför Köpenhamn kopplas till den pågående gängkonflikten i Järva.
Nu kan fem medlemmar ur den så kallade "Dödspatrullen" dömas för mordet.
ANNONS

I juni förra sommaren attackerades en svenskregistrerad bil med automateld i Herlev väster om Köpenhamn. Två män i 20-årsåldern dödades och en tredje lyckades fly till fots.

Attacken tros vara en del av gängkonflikten mellan ”Shottaz” och ”Dödspatrullen” som startade i Rinkeby för fem år sedan. Hittills har konflikten dödat sex personer, skriver Dagens Nyheter.

Pågående gängkonflikt i Järva

Männen som attackerades i bilen utanför Köpenhamn ska ha tillhört grupperingen ”Shottaz” och de fem personer som nu är åtalade för dubbelmordet uppges tillhöra ”Dödspatrullen”.

Fyra av dem anhölls av dansk polis under förra sommaren. Samtliga nekar till brott.

Rättegång hela augusti

Under måndagen inleds rättegången, som förväntas pågå under hela augusti, i Danmark. Nu riskerar de fem gängmedlemmarna riskerar dubbelt så hårda straff om det går att bevisa att de har kopplingar till gängkonflikter. Detta för att straffen i Danmark är tuffare än i Sverige, skriver SVT Nyheter.

Oroar polisen

Rättegången oroarpolisen i  Järvaområdet som nu befarar hämndaktioner – inte minst på grund av 18-åringen som tidigare under sommaren rymde från Kungsbacka. 18-åringen, som fortfarande är på rymmen, är en av dem fem som nu ställs inför rätta i Danmark.

– Vi ser många unga män som är hämndlystna. De är det på olika individer av olika anledningar. Det är väldigt många unga killar som vi tror potentiellt skulle kunna skjuta ihjäl någon annan, säger områdespolisen Jörgen Larsson till SVT.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.